Řešením bývají umělé povrchy. Třetiligoví ústečtí hráči, kteří před týdnem nemohli nastoupit v Přepeřích, by vzhledem k ušetření vlastní přírodní trávy měli na umělce odehrát hned úvodní tři jarní domácí zápasy.

Nesnadná je je situace i na krajské úrovni. Například Chlumčany si stěžovaly na jarní premiéru, kterou nakonec v I. B třídě v Oseku zvládly a vyhrály 8:1.

Chlumčany (ve světlém) se na výhru nad předposledním celkem tabulky Baníkem Ohníč v listopadu nadřely. Jarní premiéru v Oseku už zvládly, zvítězily 8:1.
Vyhráli jsme v Oseku 8:1 i na čtyřech číslech sněhu, cenil si kouč Chlumčan

„Na čtyřech centimetrech sněhu, domácí si s úpravou hřiště moc práce nedali, ještě jsem neviděl, aby hrací plochu odklízeli hosté,“ řekl chlumčanský trenér Martin Svoboda, jehož tým je v tabulce druhý a bojuje o postup.

„Chlumčany si stěžovaly, ale bohužel v možnostech klubu nebylo hřiště uklidit. Nechtěli jsme na tom povrchu hrát, zvlášť když nám z toho důvodu odmítli hrát dva klíčový stopeři, kteří měli drobná zranění a nechtěli riskovat zdraví hned na začátku jara. Hosté chtěli hrát za každou cenu z cestovních a termínových důvodů, my jsme nechtěli z obavy o zdraví hráčů. Rozhodčí hřiště uznal a museli jsme hrát. Že hřiště bylo ve stavu, v jakém bylo, je jiná kapitola, kterou už vířit nebudu,“ řekl předseda a kapitán Baníku Osek Patrik Váňa.

Před aktuálním víkendem se situace příliš nezlepšila. Řada klubů čeká, zda využije trávu, nebo zmiňovanou umělku. Na poslední chvíli se třeba rozhodnou v Neštěmicích, kde v neděli od 14.00 přivítají v krajském přeboru Lovosice.