Kdekdo je před začátkem soutěže pasoval na jasného sestupujícího, krásnodvorský nováček ale všem pátým místem vytřel zrak! Vedoucí fotbalového týmu Miroslav Zaržický si mohl mnout ruce spokojeností, byť samotný začátek soutěže Krásnému Dvoru nevyšel podle představ.

Jak hodnotíte podzim z pohledu vašeho týmu?
Vyšel nám nad očekávání dobře. Jako nováček jsme měli vstup do soutěže docela náročný, hráli jsme totiž dvakrát venku. Soupeře jsme ale dobře znali z okresního přeboru. Proti Lenešicím se nám nedařilo uhlídat Patrika Zomera, i když jsme hráče upozorňovali na jeho kvality. Kupili jsme chyby a navíc jsme nedávali šance, domů jsme si proto na úvod odvezli debakl 0:6. Druhé utkání v Blažimi už bylo lepší, dokonce jsme se ujali vedení, ale po zbytečných chybách jsme i toto utkání prohráli. Po dvou porážkách byly slyšet ohlasy některých fanoušků i ostatních týmů, které říkaly, že v B třídě nemáme co dělat. Do dalších kol jsme trošku přeskupili sestavu a hned v dalším utkání se Strupčicemi byla vidět zlepšená hra, o výhru jsme ale přišli vinou penalty z druhé minuty nastavení. Opravdový zlom přišel v zápase v Tuchořicích, kam jsme jeli alespoň pro remízu, ale nakonec jsme po výborném výkonu celého týmu vyhráli. Přišla šňůra vítězných zápasů, některým soupeřům jsme dali doma i venku pětibrankový příděl. Rázem přišel posun až na čtvrté místo. Najednou se o našem týmu začalo hovořit jako o překvapení soutěže. Zvýšila se také návštěvnost na domácích utkáních, na zápas s Novým Sedlem, který patřil mezi ty nejhezčí, přišlo dokonce 200 diváků.

Lenka Bešíková
Plavkyně Bešíková na republikovém šampionátu tři starty pozlatila

Kterých zápasů si ještě ceníte?
Kromě domácí výhry nad Sedlem ještě zmiňované výhry v Tuchořicích a v Chlumčanech.

Čekali jste, že budete tak vysoko?
Celkové páté místo je pro nás samotné překvapením. Jsme rádi, že mužstvo nesložilo zbraně po dvou úvodních duelech a zabojovalo. Ještě před skončením loňského okresního přeboru jsme si sedli, vedení a hráči. Probrali jsme situaci a možnost postupu do B třídy. Shodli jsme se v otázkách posílení kádru a lepší tréninkové docházky. Ujistili jsme hráče, že ze strany vedení budou mít plnou podporu při doplňování hráčské základny i podporu materiální. I přes počáteční neúspěchy jsme stále věřili, že se situace zlepší a začnou přicházet výsledky. Samotní hráči se hecovali v lepší časy. Vše se obrátilo, a nebýt špatného proměňování pokutových kopů, mohlo být naše postavení lepší. I tak jsme s pátým místem velice spokojeni.

Díky čemu jste soupeře poráželi?
Dost často se nám dařilo soupeře přehrávat ve středu hřiště, kde jsme napadali jeho rozehru a díky tomu jsme se dostávali do rychlých brejků nebo samostatných úniků na branku.

A co vás naopak trápilo?
Mezi naše největší neduhy patří zbrklá rozehra a zbytečné odkopy míčů těch méně zkušených hráčů. Několikrát je potřeba rozehrávku neuspěchat, vyčkat na vhodný moment k přečíslení soupeře. To ještě nevyzrálí hráči nedokáží odhadnout. I na to se v zimní přípravě zaměříme.

Majitel hotelu Michael Galus (vpravo) a projektant Břetislav Sedláček.
Bývalý špejchar v Podbořanech se mění v luxusní hotel. Bude mít i wellness

Kteří hráči byli oporami?
Každé mužstvo má samozřejmě špílmachry, ani u nás tomu není jinak. Ale výběrem bych nechtěl nějak podcenit kvalitu ostatních. Určitě jsme měli oporu v brankáři Nečkovi, který byl od devátého kola limitován zraněním kolenní chrupavky, takže nemohl míče vykopávat nohou. Jeho daleké výhozy rukou to vynahradily. V obranné části mužstvo drželi kapitán Hrouda a jeho kolega Barták. Záložníci těžili z výborné práce Zikana a Laštovky. A konečně trio Sýbek, Hrbík, Pešek se staralo o příděl branek do soupeřových sítí. Ale jinak, jak jsme říkal, celé mužstvo pracovalo dobře, za což bych mu chtěl poděkovat a zároveň i přát, aby mu výkony vydržely i v jarní části.

Jak se soutěž na jaře může vyvíjet?
Z hlediska kvality se tabulka brzy rozdělila na dvě části. Ukázalo se, které týmy budou hrát o přední umístění, o horní polovinu tabulky, aby se při reorganizaci zachránily. Tím nechci říct, že by se žádný z celků dolní části tabulky nemohl propracovat nahoru; v zimní přestávce se můžou v mnoha týmech uskutečnit hráčské rošády, nebo odejde forma z podzimu někomu ze shora. Jarní zápasy podle mě budou zajímavější než ty podzimní.

A jaké budou na jaře vaše cíle?
Pro nás bude samozřejmě prioritou udržet se v tabulce do šestého místa a tím si zajistiti účast pro další setrvání v B třídě.

11. ročník Mikulášského jarmarku oživil v sobotu 8. prosince náves před kostelem v Nepomyšli na Podbořansku.
OBRAZEM: Do Nepomyšle už pojedenácté zavítal Mikuláš s doprovodem

Máte už představu o zimní přípravě?
Ano. Mužstvo se sejde 19. ledna a po vážení, která je nejméně oblíbenou disciplínou, začne příprava. Od 23. ledna máme naplánované třídenní soustředění v Krkonoších a od února se zúčastníme tradičního zimního turnaje v Kadani za účasti osmi týmů. Mezi tyto zápasy budou ještě vloženy duely s týmy z vyšších soutěží. Věříme, že do zahájení jarních bojů bude mužstvo dobře připraveno.

Jste spokojeni s tréninkovou morálkou?
Docházka na tréninky je limitovaná především pracovními povinnostmi. Polovina týmu pracuje na třísměnných provozech, což činí velké problémy hlavně při stavění sestavy. Spolu s muži trénuje i dorost, z jehož řad se už někteří zapojují do áčka, a to hlavně při absenci hráčů kvůli práci.

Sýbek dává góly hlavně placírkouJakub Sýbek je kanonýr, jak se sluší a patří. Na podzim táhl Krásný Dvůr svými góly tabulkou vzhůru, celkem se trefil dvacetkrát a společně s lenešickým Patrikem Zonerem je nejlepším střelcem „C“ skupiny I. B třídy. „Góly dávám většinou placírkou, protože nártem střílet neumím. Vždy to tak nějak vyplynulo ze hry. Ale je paradox, že jsem byl celý život střední záložník, jakmile jsem šel do útoku, tak to tam začalo padat, jsem za to rád,“ usmívá se mladíček, který své štěstí zkoušel i v mládežnických týmech Bohemians 1905. „Proč jsme překvapili? Měli jsme dobrou defenzivu, ale je to práce celého mančaftu. Jednou z největších opor je Milan Hrbik. Bude ale těžké v tom na jaře pokračovat, protože jaro vždy bývá těžší. V zimní přípravě zkusíme něco naběhat a ještě víc stmelit kolektiv,“ slibuje Sýbek.

Ondřej Holl