Důkazem budiž i nedávný mač Sparty s Plzní na Letné, během něhož létaly světlice z kotle hostujících příznivců na hlavní tribunu. Náhodná událost? Vůbec ne. „Aby na stadiony přišly rodiny, musí se fandění stát společenskou záležitostí, nikoli ventilem agrese,“ řekl pro Deník ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi týmy AC Sparta Praha a FC Viktoria Plzeň na Letné.
Tresty jsou známy. Plzeň dostala půlmilionovou pokutu, Sparta zaplatí 350 tisíc

InfografikaZdroj: DeníkJenže zatím se tak neděje fotbalové prostředí má s násilnostmi na stadionech dlouhodobé potíže. „Urychlíme vznik databáze problémových osob,“ slíbil ministr vnitra Jan Hamáček.

Zákazy vstupu

Smělý plán. Tenhle nápad tady totiž byl už v roce 2008 (za Ivana Langera). O boji s chuligány později mluvili další politici, třeba Milan Chovanec. Ale skutek utek. Potíže jsou totiž mnohem složitější a neodstraní je ani sebelepší databáze. Největší zádrhel spatřují odborníci v samotné legislativě.

Pokud se chuligáni „nezblázní“ jako na Spartě, za prohřešky jim takřka nic nehrozí. Úřady si s nimi nevědí rady. „Ty sankce jsou opravdu mírné. Maximálně zaplatí směšnou pokutu,“ uvedl Milan Zapletal, bezpečnostní manažer Sigmy Olomouc.

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi týmy AC Sparta Praha a FC Viktoria Plzeň na Letné.
Zápas Sparty s Plzní přerušila pyrotechnika. Viníkovi hrozí deset let vězení

Ano, v přestupkovém řízení může fanoušek dostat zákaz vstupu. Jenže kromě Opavy dávají úřady tento trest minimálně. O „apatii“ soudů ani nemluvě.

Do pozice samosoudců se dosazují také kluby. I ony si na hříšníky mohou posvítit díky návštěvním řádům, ale nedělají to často. A když už třeba trestají, tak to dělají tajně (jako Slavia a Sparta).

Výmluvy s GDPR

Zbývá další, nikoliv nevýznamný háček. Jak v davu identifikovat potížistu? Řešením (spolu s databází a již funkčním kamerovým systémem) by byly vstupenky na jméno. Fotbal si to vyzkoušel na pár rizikových duelech, ale pravidlo z toho nevzniklo (i kvůli financím).

Místo možných řešení tak slyšíte výmluvy na GDPR. „Nevystupujeme proti tomu, aby kluby při vstupu na stadion kontrolovaly totožnost diváků,“ uvedl Tomáš Paták, mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Anketa mezi osobnostmi: Co vy, fotbal a potíže s fanoušky?

InfografikaZdroj: Deník

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi Spartou Praha a Plzní na Letné.
Jak vymýtit fotbalové chuligány? Věčný boj trápí i Německo