„Je třeba minimalizovat chyby v obraně. V Seville jsme jich měli spoustu,“ prohlásil trenér sešívaných Jindřich Trpišovský. Pravda: ačkoli slávisté před týdnem urvali ve Španělsku remízu 2:2, pro uspokojení není prostor.

FC Sevilla - SK Slavia Praha
Hrůzostrašný začátek, ale nakonec remíza. Slavia hrála v Seville 2:2

Stejně totiž přemýšlejí i hvězdy z Andalusie. Na ty sice dolehla krize (mluví se o odvolání kouče Pabla Machína), přesto o víkendu své fanoušky potěšily, když rozdrtily 5:2 Real Sociedad.

Šlo o jejich první triumf v posledních šesti kolech LaLigy. „Když si budeme věřit, úspěchy se dostaví. To platí i o zápasu v Praze,“ glosoval obránce Daniel Carrico.

Francouzská hrozba

Symbolem zlepšení Sevilly je rychlonohý kanonýr Wissam Ben Yedder. Člen širšího kádru francouzského národního týmu si v neděli připsal hattrick (prosadil se také ve čtvrtek proti Vršovickým).

Patrik Schick v utkání s Empoli
Jsi dobrý, slyšel Schick. Český útočník rozhodl o výhře AS Řím

„Góly jsou super, ale radost mám spíš z výkonu. Zahráli jsme dobře proti houževnatému soupeři, všem klukům musím poděkovat. Teď ho-dláme uspět v Česku, šance je velká,“ usmál se někdejší reprezentant ve futsale.

Fotbalová Evropská liga: Slavia - Sevilla.Zdroj: DeníkNemějte obavy: slávisté nedají svou kůži zadarmo. Díky výsledku z úvodního duelu mají ostatně i výhodnější vyhlídky. K přímému postupu do dalšího kola jim stačí jakékoli vítězství, případně remíza 0:0 či 1:1.

I oni navíc absolvovali úspěšnou generálku, když rozstříleli 4:0 Ostravu. „Přehnaný respekt nemáme. Slušně jsme odehráli dvě těžká utkání. Jak u nich, tak naposledy doma s Baníkem,“ připomněl záložník Alex Král.

Toho mimochodem příští týden čeká premiérová reprezentační akce. S Čechy se postaví v kvalifikaci ME 2020 Anglii a v přípravě Brazílii. „Mám velkou radost, ale myslet na to budu až po Seville a Příbrami,“ pronesl.

Vít Beneš (vpravo) - zkušená výztuha sigmácké obrany
Tajemství olomouckého vzestupu? Sigma radikálně vylepšila obranu

Na rozdíl od něj se dnes Pražané nebudou moci spolehnout na beka Vladimíra Coufala. Obvyklá opora zadních řad „sedí“ kvůli žlutým kartám z předchozích utkání. I Trpišovský uvedl: „Jeho absence je problém. Když jsem koukal na video ze Sevilly, bylo vidět, jak Vláďa v jednu chvíli ubránil i dva hráče.“

Kdo za Coufala?

Variant za šestadvacetiletého obránce je několik. Údajně čtyři, největší smysl by nic-méně dával náhradník Michal Frydrych. Proti Baníku zazářil: jeden gól vstřelil, více či méně byl i u zbylých tří.

„Věřím, že hráč, kterého jsme vybrali, Vláďu nahradí. Michal mi zamotal hlavu, uznávám,“ řekl Trpišovský.

Král poté dodal: „Tým šlape pořád stejně, i když někdo vypadne. Věřím, že jsme na Sevillu dobře připraveni.“

Pokud to sešívaným vyjde, mohou se těšit na první čtvrtfinále od roku 2000. Zaskočí favorita i podruhé?

Skvělý výsledek. Zůstaňte v pozoru, zní z Hané

Ještě Sevillu neodepisujte! Takový vzkaz mají pro slávisty před odvetou osmifinále Evropské ligy Olomoučané. Hanáci potkali slavného soupeře už v předkole, jejich pohárová cesta nicméně po výsledcích 0:1 doma a 0:3 venku skončila.

Naopak Vršovičtí si z prvního duelu v Andalusii přivezli cennou remízu 2:2 a živí naději na postup. Dožene je k němu vyprodaný Eden?

Kéž by. Na Hané ovšem zdvihají varovný prst. „Seville je jedno, jestli hraje doma, nebo venku. Slavia si do odvety vytvořila dobrou pozici, ale rozhodně by si na soupeře stále měla dát velký pozor,“ uvedl brankář Miloš Buchta, který byl mezi tyčemi v obou zápasech.

„Výsledek je do druhého utkání skvělý,“ uznal i trenér Sigmy Václav Jílek. Přesto zůstává opatrný. „Zaznamenal jsem na Slavii hodně chvály a euforie, což je logické. Na druhou stranu: Sevilla potvrdila vysokou kvalitu. Je potřeba vidět, že v nebezpečnosti obou týmů byl velký rozdíl a Slavia měla i pořádnou dávku štěstí,“ upozornil kouč. „Oba góly dala z nególových situací,“ připomněl tečovanou Stochovu střelu i šťastný odraz od Králova ramene po rohovém kopu.

V čem vlastně tkví ona nebezpečnost? „Vyhodnotím ji podle počtu situací, které mohou vést k brance. Slavia měla dvě, a z těch paradoxně neuspěla. Sevilla jich měla devět,“ vysvětlil Jílek.

Sešívaní podle něj mohli odjet i s debaklem. „Je to otázka produktivity v konkrétních situacích. Slavia mohla herně předvést stejný výkon, klidně však mohla prohrát 0:5. V tom je ale fotbal krásný,“ usmál se.

Sám o produktivitě v souvislosti se Sevillou něco ví. V srpnovém zápase právě na ni Sigma dojela. Šancí si vytvořila dostatek, vždyť hráči španělského velkoklubu zhltli i s navijákem minimálně dva signály po standardních situacích. Jenže v koncovce Hanáci selhali. Hosté si naopak zkušeně počkali na jednu šanci, kterou mazácky proměnil Sarabia.

Takže slávisté, pozor! Ještě vás čeká pořádná šichta…