Fotbalisté Blšan odehráli další povedené utkání, když v sobotu dopoledne na svém hřišti porazili silný Proboštov a udrželi si první místo v tabulce krajského přeboru. Blšanští hráči dvakrát v zápase prohrávali, přesto dokázali gólem pět minut před koncem zápas dovést do vítězného konce. Pro Blšany to znamená osmou výhru z devíti zápasů.

Domácí tlačili, první gól dal soupeř

Domácí hned od začátku svého soupeře zatlačili před jeho bránu. V 5. minutě Žampa vysunul Vacka, jeho šanci ale vyrazil dobře chytající brankář Račuk na roh. Další střely blšanských hráčů už tak nebezpečné nebyly, buď šly přímo do brankáře, nebo mimo. Ve 20. minutě Vidlička centroval na kanonýra Böhma, jeho šance skončila těsně vedle. Následnou střelu vytáhl brankář Račuk na roh.

Proboštov pozorně bránil a po půlhodince hry se dostal do první šance, Pazdera ale nedal. V 37. minutě se ale hosté dočkali. Povedl se jim rychlý protiútok. Pazdera sice prováhal nejlepší čas na střelu, ale stačil ještě nahrát volnému Lukáši Pelcovi, který poslal hosty do vedení.

A mohlo být pro domácí ještě hůř. Přišel další rychlý protiútok Proboštova, centr Švába na úplně volného Petrika, ten ale v jasné šanci minul.

Blšanští odpověděli šancí Míči, který zůstal nepokrytý po trestném kopu, zakončit ale nedokázal. Když už to vypadalo na konec poločasu, přišel drobný faul obrany Proboštova na pronikajícího Hrušku a pokutový kop. Hosté se hodně zlobili, na druhou stranu jim ale rozhodčí Ipser odpustil v 35. minutě jasnou ruku v pokutovém území. Penaltu s přehledem proměnil nejlepší střelec Blšan – Böhm. Byla to pro něj 11. branka v této sezoně.

Hosté šli znovu do vedení

Na začátku druhé půle po průniku ze strany střílel vedle Böhm, pak ale přišly šance hostů. Nejprve po chybné rozehrávce získal míč Petrik, jeho pokus z velké dálky přehodit brankáře Jíchu ale skončil nad. V 57. minutě se ale aktivní Petrik dočkal, pěkný centr zprava mu poslal Jakub Pelc, a tvrdou střelou poslal hosty opět do vedení.

Domácí se ale nevzdali a v 70. minutě bylo srovnáno. Po závaru před bránou hostů z hranice velkého vápna prostřelil vše před sebou Štochl, který byl po střídání na hřišti jen pár minut.

Domácí chtěli vyhrát a úsilí se jim vyplatilo. Pět minut před koncem Vidlička neztratil míč na kraji hřiště, nacentroval a Cipruš poslal Blšany hlavou do vedení. Hosté ve snaze vyrovnat zatlačili domácí v úplném závěru před jejich bránu, žádnou velkou šanci si už ale vypracovat nestihli.

„Musíme si zvykat, že každé mužstvo, které k nám přijede, bude poctivě hrát dozadu. Pokud nevyužijeme šance ze začátku zápasu, soupeř zvedne hlavu a začne hrozit. Přesně to se nám dnes stalo. Jsem velmi spokojený, že mužstvo předvedlo výborný přístup, bojovalo až do konce, což nám přineslo po vítězství v Horním Jiřetíně další cenné vítězství nad silným soupeřem," zhodnotil zápas Marcel Lička, trenér Blšan.

Blšany se v dalším kole v derby představí v Žatci. „Určitě chceme v Žatci vyhrát. Ale byť je soupeř vzadu v tabulce, přijedeme do Žatce s pokorou a úctou k soupeři, určitě nemáme nic jasného," okomentoval derby M. Lička.

Žatci se po nedobrém začátku začalo dařit a stoupá tabulkou. V sobotu přivezl výhru ze Střekova 3:2. Derby Žatec – Blšany v sobotu 10. října tak má zajímavý náboj, začíná se v 16 hodin.

Blšany – Proboštov 3:2 (1:1)

Branky: 45. Böhm (pk), 70. Štochl, 84. Cipruš – 37. L. Pelc, 57. Petrik; Rozhodčí Ipser; ŽK 2:5; Diváci: 100

Blšany: Jícha – Šimon, Boruta, Cipruš, Žampa (62. Maršálek) – Homola (46. Zábrodský), Hruška, Vidlička, Vacek – Míča (66. Štochl), Böhm (88. Němec)

Proboštov: Račuk – Mikiska, Pešula (87. Rollinger), Váňa, Kopecký – L. Pelc, Baran, Pazdera, J. Pelc – Šváb (76. Lukosz), Petrik