Fraška, hanba, ostuda. To byla nejčastější slova stovky diváků, kteří viděli sobotní derby v ústecké krajské I.A třídě v Dobroměřicích u Loun, kam přijely Postoloprty. Utkání bylo předčasně ukončeno a bude se pravděpdobně opakovat.

Pomezní rozhodčí Pavel Janeček totiž nadýchal 1,03 promile alkoholu. Případ na takovéto úrovni je zcela mimořádný.

Hlavní rozhodčí Kamil Bretschneider po telefonické poradě s vedením krajského fotbalu utkání ukončil s tím, že nemělo regulérní průběh.

Je opilej, dejte mu dejchnout…

Z druhého poločasu uběhlo pět minut, když hosté z Postoloprt dostali druhý gól. Podle jejich mínění mu předcházel jasný ofsajd dobroměřických fotbalistů, který rozhodčí Pavel Janeček neodmával. A protože v prvním poločase naopak odmával ofsajd, kvůli čemuž nebyl uznán gól Postoloprt, pořádně naštvaní postoloprtští fotbalisté „vybouchli". „Je opilej, dejte mu dejchnout. Do té doby hrát nebudeme," křičeli na hlavního rozhodčího Kamila Bretschneidera.

Hráči i rozhodčí odešli ze hřiště do kabin, podle verdiktu hlavního arbitra to vypadalo, že je zápas ukončen. Nikdo si nebyl jistý, zda ano a co bude následovat. Postoloprtští fotbalisté se převlékli, domácí zůstali v dresech.

„Vrávoral na čáře, bylo jasně vidět, že je opilej," říkali postoloprtští fotbalisté. „Ať je klidně vožralej, jak chce, ale ať mává pořádně," ozvalo se posměšně z řad fanoušků. „Teď se cpe jídlem, ale to mu nepomůže," znělo kolem kabiny na adresu rozhodčího.

Policisté přišli za rozhodčím do kabin

Podezření na opilost pomezního arbitra se potvrdilo. Pořadatelé z domácího klubu zavolali policii, dvojice policistů s testrem na alkohol v kufříku přijela asi po půlhodince. A přístroj ukázal 1,03 promile. „No tak to není žádný zbytkový alkohol ze včerejška, musel si pořádně přihnout před zápasem," ozývaly se komentáře. A hned se počítalo, kolik toho musel vypít. Při váze rozhodčího Pavla Janečka odpovídá 1,03 promile více než pěti pivům nebo dvoudecek vína.

Hlavní rozhodčí Kamil Bretschneider měl dvě možnosti. Buď vyměnit pomezního a utkání dohrát s tím, že třetím rozhodčím bude tzv. laik, tedy zřejmě někdo z domácího realizačního týmu, anebo zápas definitivně ukončit. Po telefonické poradě s vedením krajského fotbalového svazu se nakonec rozhodl pro druhou variantu. „Utkání nemělo regulérní průběh, nemáme jinou možnost, než zápas nechat zopakovat. Ve středu o událostech z Dobroměřic bude jednat sportovně technická komise, která definitivně rozhodne," řekl Žateckému a lounskému Deníku Josef Froněk, předseda zmíněné komise.

Případ rozhodčího Pavla Janečka bude projednávat komise rozhodčích. „Ta dá návrh na potrestání do disciplinární komise, ve hře je i možnost vyloučení z fotbalové asociace," dodal Josef Froněk.

„Pohybuji se kolem fotbalu třicet let, ale tohle jsem nikdy nezažil," řekl Miroslav Krpec, bývalý dlouholetý předseda Fotbalového klubu Postoloprty.

Opilí rozhodčí letos byli i v první lize

Případ opilého rozhodčího má za sebou už také česká nejvyšší fotbalová soutěž. Letos na jaře vykazovali známky opilosti dva rozhodčí při televizním utkání Příbram – Slavia Praha. Čtvrtý rozhodčí Marek Pilný a brankový rozhodčí Jiří Jech. Do průběhu utkání ale na rozdíl od případu z Dobroměřic tito dva muži přímo nezasáhli, zápas se dohrál podle pravidel. Oba byli posléze vyškrtnuti z listiny rozhodčích.