Má na kontě jen pár zápasů v dresu se lvíčkem na prsou, debutoval až letos v září proti Skotsku. Přesto už je pětadvacetiletý Petr Jiráček tahounem fotbalové reprezentace.

Potvrdil to i v baráži na Euro 2012 proti Černé Hoře. Vynikající výkon v prvním duelu, famózní branka, pojišťující postup ve druhém. A přitom ještě nedávno neměl ani úplně jisté místo v základní sestavě mistrovské Plzně.

Ale kde se nový klenot českého fotbalu, o který už se hlásí kluby z mnoha evropských zemí, vlastně vůbec vzal? První krůčky dělal rychlonohý fotbalista v Tuchořicích. Ano, čtete správně. V našich Tuchořicích, které momentálně kopou B třídu. Narodil se tam 2. března 1986. S fotbalem v Tuchořicích dnes pětadvacetiletý tahoun reprezentace i šampionů z Plzně začínal v nejmenších žáčcích. Kopal za Sokol Tuchořice od roku 1991 do léta 1996.

Už v deseti letech ale přestoupil do Baníku Sokolov, kde později poprvé okusil druhou ligu. Ze Sokolova si na chvilku odskočil také do juniorky Slavie Praha. V Sokolově zaujal a v sezoně 2008/09 nakoukl do nejvyšší soutěže, když poprvé oblékl dres Viktorie Plzeň.

A pak už tu pohádku znáte. Usazení se v základní sestavě ligového celku, vynikající výkony, Liga mistrů, telefonát od Michala Bílka a potvrzení excelentní formy i v reprezentaci. A i díky Jiráčkovým výkonům se naši fotbalisté podívají příští rok na Euro do Polska a Ukrajiny. S největší pravděpodobností bude Petr Jiráček u toho. Expresní vlak Tuchořice – Euro.

Na evropský šampionát se pravděpodobně podívají i další fotbalisté, kteří mají vztah k okresu Louny. Vždyť v Blšanech začínali s profesionálním fotbalem Daniel Pudil a nepostradatelný Petr Čech. I trenér Bílek tam působil.