Nepříliš lichotivě skončila fotbalová sezona 2008/09 pro zástupce našeho regionu, kteří hrají nad okresními soutěžemi.

Z nejvyšších tří soutěží totiž sestupují dvě naše mužstva a v té zbývající ztratily Louny definitivně postup v posledním kole na domácí trávě.

Internacionálové Blšany neudrželi

Divize – Blšany – Sestup z divize do krajského přeboru postihl mužstvo FK Chmel Blšany, které vsadilo na jistý projekt s několika internacionály. Přes zlepšení a výkony, které na jaře bavily diváky, neodvrátil tým kolem Horsta Siegla sestup.

Mužstvo sice uhrálo 34 bodů, jako zachránivší se 13. Chodov, ale celé jaro se vědělo, že na závěr soutěž jim budou odečteny 3 body pro neplnění rozhodnutí arbitrážní komise. Z divize B tedy sestupují Blšany, Toužim a Nový Bor.

Jarní vzestup Slavoje Žatec

Krajský přebor – Žatec A. Jarní posily přispěly ke zvednutí výkonnosti mužstva Slavoje Žatec A v krajském přeboru, že z podzimních bojů o udržení se dostal na konečné 6. místo se ziskem 30 bodů. Nebýt několika drobných zaváhání (jednou venku, doma s Litoměřicemi a Bezděkovem), skončil by třetí.

Udrží–li vedení klubu tento poměrně velmi mladý kolektiv pohromadě, mohl by pomýšlet na postup.

Promarněná příležitost Loun

1.A třída – FK Louny A usiloval o postup mezi krajskou elitu, ale v posledních třech kolech ztratil 5 bodů. Klíčové byly právě ty poslední tři v rozhodujícím utkání doma s Horním Jiřetínem, který po výhře 1:0 v Lounech tak postupuje. Vítěz získal 58 a Louny 54 bodů, 3.Spořice mají 53 a 4. Dobroměřice 50.

FK Dobroměřice – Zatímco v Lounech převládá zklamání ze ztráty pozice lídra, v sousedních Dobroměřicích panuje spokojenost. I přesto, že prohrou 1:2 v Duchcově přišlo mužstvo o bronzovou příčku. Také tady stejně jako v Lounech se měnil v sezoně trenér. Dobroměřičtí však mají velmi stabilizovaný kádr, i když už přece jen trochu starší. FK Postoloprty je po dvou postupech a nováčkovském zápalu. Z pracovních důvodů odstoupil ale trenér a údajně i nyní dojde ke změně. Konečným 9. místem byl prakticky splněn výkonností cíl hrát v polovině tabulky. Chyběly však 2 body nečekanými domácími ztrátami, na kterých se podepsala i jistá herní nekázeň a červené karty. Mladé mužstvu a systematická příprava v klubu jsou ale příslibem do dalších sezon.

Sokol Domoušice – Do předposledního kola hrál Sokol o udržení. V průběhu jara odstoupil sám trenér, příčina však byla v úzkém kádru a malé chuti hráčů se připravovat. Jarní nákupy mužstvo sice doplnily, ale herně zůstalo daleko za očekáváním. Zisk 22 bodů však stačil na 12. místo a udržení se v soutěži.

Sokol Tuchořice – Marný boj o záchranu svedl kolektiv trenérů Pavla Bendy a Radka Richtera. Se 17 body sestupuje z předposledního 13. místa, protože střídal velmi dobré zápasy se slabými dny. Důvodem je velmi úzký kádr a nepříliš dobrá spolupráce s vlastním rezervním týmem. Při nejvyšším věkovém průměru se projevovala častější zranění klíčových hráčů, záplatováním děr v sestavě a sehráním několika doslova smolařských zápasů. Přesto tým hrál většinou velice dobře takticky díky zkušenostem.

Příliš mnoho herních výkyvů

1.B třída – Velmi nevyrovnané výkony podávalo všech pět okresních zástupců v nejnižší krajské soutěži. Zdánlivě nejstabilnější Tatran Podbořany po zimní palácové revoluci obsadil post trenéra až v průběhu jara. Mužstvo udrželo třetí místo ziskem 49 bodů. Šestý Slavoj Žatec B jich získal o 10 méně, sedmé skončily díky zlepšenému jaru Lenešice se 36 body. Díky zlepšenému jarní části se zachránily na 10. místě Černčice s 29 a na 12. místě FK Louny B nasbíral 27 bodů.