Zápas jara pro fanoušky z okresu Louny je tady. V šestém jarním kole krajského přeboru zajíždějí fotbalisté Žatce na půdu rivala z Loun. Kdo bude vládnout fotbalovým trávníkům v okrese Louny? Dozvíme se už v pátek 14. dubna, výkop je v sedmnáct hodin.

Odveta za podzim

„Budeme chtít Lounům určitě oplatit podzimní porážku. Bude to hodně těžké, ale chceme body urvat,“ říká za žatecké fotbalisty Pavel Maňák, sekretář Slavoje.
Také v Lounech se na derby moc těší. Věří, že bude ozdobou jarních fotbalových bojů. „Zveme všechny fanoušky. Kluci jsou nažhavení, těšíme se na derby a doufáme, že vyhrajeme, že prodloužíme naši sérii výher. Věříme, že to bude pěkný fotbal,“ věří, že na trávníku se odehraje sportovní a čestná bitva, Pavel Domecký, předseda Fk Seko Louny.

Na podzim, v prvním derby Žatce a Loun po pěti letech, byly úspěšnější Louny. V Žatci tehdy vyhrály 3:1. Zajímavostí je, že všechny tři jejich góly dali hráči, kteří dříve oblékali dres Slavoje – Fiřt, Bednář a Lesniak.

Fotbalové derby Žatec - Louny: domácí Žatec ve žlutém, Louny v bílém.
Ostře sledované derby: hráči Loun jasně přejeli Žatec

Louny budou určitě v derby favoritem. V tabulce krajského přeboru jsou na druhém místě a mají patnáct výher a jen čtyři prohry, na kontě mají 44 bodů.
Navíc jaro zastihlo fotbalisty Loun ve skvělé formě. Porazili Litoměřicko B 2:1, předtím Kadaň 2:0, Litvínov vysoko 6:0 a v úvodu Neštěmice 4:1. Nyní Vilémov 2:0. Pět zápasů – pět výher. „Jsme samozřejmě moc spokojení se začátkem jara, vstup do soutěže nám vyšel perfektně. Ale nesmíme usnout, musíme makat dál, neuspokojit se,“ doufá Domecký.

Podle statistik má v sezoně lounský tým druhý nejlepší útok v soutěži, ale také druhou nejúspěšnější defenzivu. Spoléhají na střelce Lesniaka, který už se trefil osmnáctkrát, devět zásahů má Suchý.

FOTBAL - ilustrační foto.
Pět duelů – pět výher. Louny na jaře dál září

Lounského trenéra Schettla trápila v úvodu jara řada zranění jeho opor. Nyní už se ale zdá, že tým je téměř kompletní. Otazník visí pro derby jen nad Krejčíkem a Zíchou.

Žatci se nedaří

Naopak Žatci se od startu jara v krajském přeboru příliš nedaří. Prozatím dvakrát vysoko prohrál, čtyři body vydřel za dvě výhry po penaltách. Nejprve po rozstřelu porazil Litoměřicko B 5:4, pak utrpěl debakl od Vilémova 0:7, vysoko ztratil i s Modlany, prohrál 0:5. Pak porazili hráči Slavoje Brnou 1:0 po penaltovém rozstřelu, naposledy ztratili několik minut před závěrečným hvizdem utkání s Hrobcemi 3:4. Dobrý výkon proti Hrobcům ale nalil svěřencům kouče Chlada optimismus do žil.

Slavoj trápí už od přípravy obrovská marodka. Problémy jsou hlavně v defenzivě, dlouhodobě zranění jsou Bešík, Filip Klinec, Merda. Odešel Antonín Hynek, za červenou bude stát Paul. Zranění jsou ale i v dalších řadách, je otázka, zda bude moci nastoupit Loos. „Za dané situace, kdy nám chybí tolik hráčů, jsme hodně rádi i za ty čtyři body, které jsme na jaře uhráli. Teď jsme potrápili Hrobce, škoda, že to bodově nevyšlo. Ale každé utkání začíná nula nula, i to proti Lounům. Uvidíme, určitě budeme chtít uspět,“ trápí současná situace Pavla Maňáka, sekretáře Slavoje Žatec.

Fotbalisté Žatce (v zeleném) v duelu s týmem Hrobců.
Slavoj dlouho snil o bodech, lídr udeřil pár minut před závěrečným hvizdem

V tabulce má Žatec deset výher a devět proher. Nasbíral 28 bodů, patří mu páté místo, má ale o zápas více než za nimi Litoměřicko B, které ztrácí dva body.
Žatec má ve statistikách pátý útok, ale až třináctou obranu. Tedy třetí nejhorší… V útoku spoléhá hlavně na Petra Klince, který se trefil už třináctkrát a Hassmana, jež zatížil konta soupeřů dvanácti trefami.

Výkop je v Lounech v pátek 14. dubna, začíná se v 17 hodin.

Kromě podzimního duelu se hrálo derby mezi Žatcem a Louny naposledy před šesti lety. V květnu 2011 v krajském přeboru byl úspěšnější Slavoj (2:1). Pak šel Žatec do divize, předminulý rok se týmy vyměnily, v divizi byly Louny, až nyní se opět potkávají.