„Bereš úplatky, je to o tobě známé. Ne, já ne! To ty bereš úplatky. Dokážu to.“ Tak nějak vypadá dohadování mezi Václavem Filipovským, dlouholetým fotbalovým sudím, a Antonínem Mederem, dříve členem komise rozhodčích.

Oba vznesli vážná obvinění o úplatcích ve fotbale v okrese Louny, případem se zabývá i policie.

„Nemůžu říci, že bych s tím měl nějaké zkušenosti, ale co jsem slyšel, tak si pan Filipovský údajně říká před utkáním o peníze a různě obvolává funkcionáře,“ obvinil před časem v deníku Sport Antonín Meder, dříve člen komise rozhodčích Okresního fotbalového svazu Louny, sudího Filipovského z braní úplatků. Podle něj dělá rozhodčí Filipovský chyby při pískání vědomě, tvrdí, že úplatky bere pravidelně.

Filipovský se brání a naopak říká, že o peníze si často říká Meder. „Nikoho neobvolávám. Naopak on si bere peníze za testy pro sudí, několikrát jsem mu je musel dát. A i další rozhodčí,“ oponuje.

Filipovský nakonec na Medera podal i trestní oznámení pro pomluvu. Policie tak teď prošetřuje, jak to je s úplatky v okresním fotbale. „Trestní oznámení prošetřujeme, zatím probíhá vyšetřování,“ uvedla pro Deník Jaromíra Střelcová, mluvčí Policie ČR v Lounech. Výsledek šetření zajímá samozřejmě i okresní svaz – až podle výsledků vyšetřování se celý problém bude moci řešit. „Vyčkáme, co zjistí policie,“ řekl Miloslav Sklenka, předseda OFS Louny.

Kauzu sleduje také ústřední Českomoravský fotbalový svaz, který v poslední době deklaruje snahu zatočit s korupcí ve fotbale i v nižších soutěžích. „Samozřejmě, že vedení ČMFS záleží na tom, aby se takové případy řešily transparentně a podle řádů. V případě jednoznačného prokázání takového jednání rozhodne o trestu místně příslušná disciplinární komise. Pokud by někdo pak s řešením nesouhlasil, může se obrátit na Odvolací a revizní komisi svazu, ta pak vyřkne v rámci fotbalu konečný verdikt,“ sdělil Jaroslav Kolář z tiskového oddělení ČMFS.


Disciplinárka ještě nerozhodla, vyčkává


Neexistující ofsajd, dva neodpískané pokutové kopy. Zápas Kryry B – Nové Sedlo, duel o špičku III. třídy, se rozhodčím vůbec nepovedl. Nad jejich potrestáním stále není jasno.

Ihned po zápase byla pozastavena činnost sudímu Václavu Filipovskému, tedy muži, který zvedl praporek, i když ofsajd jednoznačně nebyl, a který výrazně ovlivnil průběh zápasu. Hlavní David Vysočanský ale pískal dále, i když také jemu se duel nevyvedl. „Oba bude dále řešit disciplinární komise, z prvního jednání se ale oba omluvili. Navíc případ projednávají orgány činné v trestním řízení, takže vyčkáme na jejich verdikt,“ řekl Miloslav Sklenka z OFS Louny.

Video se sporným ofsajdem NAJDETE ZDE


Kryry: neuplácíme, nemáme to zapotřebí

V souvislosti s problémovým zápasem III. třídy mezi týmy Kryr B a Novým Sedlem, jehož průběh na začátku listopadu výrazně ovlivnili rozhodčí, se objevily z úst některých protivníků spekulace, že zápas si „koupili“ hráči Kryr, kteří nakonec vyhráli 1:0. Klub to ale velmi důrazně popírá. „Nemáme to zapotřebí, neuplácíme. Jsme sice na špici, ale jestli postoupíme nebo ne, to neřešíme. Kluci si chtějí hlavně zahrát, podobné lži nás jen očerňují. Je to nesmysl,“ rozčiluje se Radek Hájek, zástupce kryrských fotbalistů.

S jeho tvrzením, že v duelu Kryr B a Nového Sedla šlo pouze o nešikovnost sudích a ne o úmysl, souhlasí i soupeř. Nové Sedlo po zápase ani nenaznačilo, že by právě tento zápas měl být zaplacen, také tvrdí, že rozhodčí sice zápas nezvládli, kvůli penězům odjinud to prý ale nebylo.

Navíc v problémovém zápase, ve kterém se hrálo o čelo III. třídy, dělali sudí chyby na obě strany. „Novému Sedlu odmávali ofsajd, který nebyl. Nám zase nezapískal rozhodčí penaltu, chyb tam bylo hodně, ale na obě strany,“ říká Hájek a potvrzují to i z Nového Sedla a fotbalového svazu. „Utkání se rozhodčím jednoznačně nepovedlo. Není to jen o okamžiku, na který si stěžuje Nové Sedlo, tedy o špatně odmávaném ofsajdu. Posuzujeme například také dva momenty, kdy rozhodčí neodpískal dva evidentní pokutové kopy proti Novému Sedlu,“ řekl na dotaz Deníku Miloslav Sklenka, předseda Okresního fotbalového svazu Louny. Jednu z hrubých chyb, odmávání neexistujícího ofsajdu po vstřelení regulérního gólu, zachytila i kamera. Od té doby řeší okresní fotbalový svaz stížnost, kterou zaslali na výkon rozhodčích fotbalisté Nového Sedla.