Odvolací komise Fotbalové asociace ČR v tomto týdnu rozhodla o utkání I.A třídy Dobroměřice - Postoloprty. Nejprve vyslechla pozvané zástupce aktérů předčasně ukončeného zápasu ze září loňského roku a pak vydala verdikt. Kontumace 3:0 ve prospěch domácích Dobroměřic platí, Postoloprty ale nemusí platit pokutu ve výši 10 tisíc korun.

„Odvolací komise Fotbalové asociace ČR zrušila rozhodnutí odvolací a revizní komise Ústeckého krajského fotbalového svazu včetně rozhodnutí jeho disciplinární komise, na základě kterých jsme dostali pokutu 10 tisíc korun a zápas byl kontumován ve prospěch domácích Dobroměřic. Zároveň odvolací komise Fotbalové asociace vydala nové rozhodnutí, proti kterému již není odvolání. Kompletně ruší pokutu včetně poplatků, avšak kontumace výsledku zůstává," přiblížil Leoš Svoboda, předseda FK Postoloprty.

Psali jsme: Kauza opilého rozhodčího: sudí nechybovali, uvedla komise

Své rozhodnutí komise odůvodnila podle jeho slov tím, že hlavním přestupkem proti pravidlům fotbalu byla podnapilost asistenta rozhodčího. Na straně Postoloprt byl menší prohřešek spočívající v tom, že tým měl v každém případě pokračovat ve hře a nečekat až na provedení dechové zkoušky ze strany přivolané hlídky Policie ČR.

Situaci neřeší ani pravidla fotbalu

„Z našeho pohledu je toto rozhodnutí sice trochu problematické, ale takovouto konkrétní situaci neřeší ani pravidla fotbalu. Z diskuse vyplynulo případné možné budoucí řešení takovéhoto případu, a to povinností pro pořadatele mít přístroj pro provedení dechové zkoušky, aby se nemuselo čekat na příjezd Policie ČR," sdělil Leoš Svoboda.

Zmíněné utkání I.A třídy se hrálo loni v září v Dobroměřicích. Za stavu 2:0 pro domácí odmítli hosté na počátku druhého poločasu pokračovat ve hře, měli podezření na opilost asistenta rozhodčího Pavla Janečka. To se potvrdilo, nadýchal přes jednu promili. Nicméně komise rozhodčích po zhlédnutí videa z utkání dospěla k názoru, že v klíčových momentech nechyboval. Janeček byl ze seznamu rozhodčích vyřazen.

Připomeňte si: Kvůli opilému rozhodčímu skončil fotbal v Dobroměřicích předčasně