Kredit českých fotbalových rozhodčích zvedá na mezinárodním fóru Radek Příhoda z Loun. Po jeho výkonu v červnu na turnaji v Chorvatsku zapůsobil na jury a delegáty UEFA tak, že loňský nejlepší český sudí byl vybrán z rozhodčích šesti zemí na řízení finále. Vzápětí přišla delegace na odvetu I. předkola Evropské ligy (dříve Pohár UEFA) v Izraeli. S Příhodou odlétali ve středu do Tel Avivu jeho krajané, čtvrtý rozhodčí Roman Hrubeš a asistenti Luděk Lhoták a Ivan Teuber ze Žatce.

„Pro mne to by neskutečný zážitek. Nejen proto, že jsem letěl poprvé v životě letadlem, navíc tak velkým a tak daleko,“ směje se libočanský odchovanec Ivan Teuber.

„Po seznamovacím půldni byla snídaně v 8 v pětihvězdičkovém hotelu Carlton, ležícím na pláži moře. V devět byl sraz (míting) na Bloomfield Stadium, kde se hrála od 19 hodin odveta,“ přibližuje Ivan čas před utkáním. „I když jsme bydleli 20 metrů od moře, nedoporučovali nám vystavovat se sluníčku a koupat se v moři. Protože ve stínu bylo 33 stupnů, trávili jsme čas v klimatizovaném hotelu na pokoji.“

Dvě hodiny před utkáním odcestovali rozhodčí na 5 km vzdálený stadion a pečlivě se připravovali na utkání. „Pro mne první start jako nemezinárodního rozhodčího vyvolával tlak a obavy z výkonu na hřišti. Bylo tu moc nepoznaných věcí pro kluka z vesnice, a proto mám zážitky na celý život,“ uvědomuje si Ivan nabídnutou příležitost.

Obavy byly zbytečné

Tréma ano, podle ohlasů však obavy byly zbytečné. Domácí Izraelci totiž po výhře v Azerbajdžánu 1:0 vyhráli doma 3:0. „Zápis o utkání se vyplňuje elektronicky, problémy nebyly, tak jsme poměrně brzy opouštěli stadion. Po večeři a cestě jsme dorazili na hotel kolem půlnoci. Následovalo na hotelu hodnocení delegáta z Itálie, který vyzdvihnul výkon nás všech, především Radka Příhody za jeho osobnost a rozhodování v utkání. Taktéž se nám dostalo poděkování od zástupce Izraelského svazu. Hřálo to u srdce…“

Teprve hodinu po půlnoci se Češi dostali konečně do moře. „Museli jsme ale z pláže pospíchat, abychom zhlédli v místní televizi záznam z našeho utkání. Teprve teď jsem si to v klidu vychutnal! Celkově krásný a neskutečný zážitek. Už to hřiště, to byla centimetrová přenádherná hustá travička jako umělka, kterou by nerozeznal nikdo,“ chválí Izraelce Teueber.

A co mu vadilo? „Chápeme nezbytná bezpečnostní opatření, ale způsob odbavení hlavně při cestě zpět ani nechci komentovat… Vtíravé dotazy, kdo balil věci, komu patří, osobní prohledávání, hlavně chtěli vědět, zda jsme nedostali dárky a co v nich je. No, asi ví, proč to dělají… Krásného počasí mimo pocení se na hřišti jsme si moc neužili, protože už nad ránem jsme odjížděli na letiště…“

Bnei Yehuda (Izrael) – Simurq (Azerbajdžán) 3:0

Rozhodčí Radek Příhoda, asistenti na čarách Luděk Lhoták a Ivan Teuber, čtvrtý rozhodčí Roman Hrubeš (všichni ČR). Delegát UEFA na stadion Carmelo Bartolo (Malta), delegát utkání Cosimo Bolognino (Itálie).