Poprvé v letošní sezoně vyzkoušeli fotbalisté Žatce, jak sladká je chuť vítězství. Po dvou remízách a pěti prohrách konečně po závěrečném hvizdu duelu se Souší letěly jejich ruce k nebi v radostném gestu. Premiérové tři body vystřílel Lesniak.

Fotbalisté Slavoje o sobě poprvé dali vědět už ve třetí minutě, Paul ale netrefil přesně. Bohužel, na dlouho dobu byla Paulova střela posledním ohrožením branky Souše. Velmi mladý tým Souše byl v úvodu aktivnější. V 8. šla střela ještě vysoko nad žateckého Baštýře, ve 13. už Zápotocký golmana Slavoje zaměstnal, stejně jako v 15. minutě.

Slavoj nastoupil opět bez tří opor, na které se před startem sezony nejvíce spoléhalo, Vlk, Bednář ani Klasna ale na trávník zase nevyběhli. Chyběl také zkušený, ale „vykartovaný" Heinc, jehož místo ve středu zálohy převzal Vávra. V dresu soupeře se naopak ukázalo mnoho tváří, které žatečtí fandové velmi dobře znají. Počínaje trenérem Koutenským, který pět let vedl Slavoj, přes stopera Macháčka, až k brankáři Petru Švarcovi.

Souš měla problém se zakončením

Souš měla v první půli výraznou územní převahu, míč Slavoji příliš nepůjčovala, ale k zakončení se nezkušení hosté dostávali jen zřídka. Když už si balon půjčil domácí tým, který spoléhal hlavně na bojovnost, často končil své akce zbytečnou nepřesností. 

Aktivní Lesniak už v první půli předvedl několik nadějných rychlých průniků na polovinu Souše, bohužel ho ale nikdo nedoplňoval. I kdyby balon vybojoval, žatecká záloha, v sezoně zatím největší „bolest" Slavoje, jakoby se bála hrát. První půli ukončil hostující Linka, který ale naštěstí pro domácí Baštýře jen protáhl.

Srovnáno bylo v 64.

Vstup do druhé části se domácím vůbec nepovedl. Ve 47. sice ještě Baštýř Linku vychytal, ve 49. se ale stejný hráč ze standardní situace trefil přesně - 0:1. Po obdržené brance se ale konečně žatečtí divizní fotbalisté probudili a převzali otěže zápasu do svých rukou. Ovoce zvýšený domácí tlak přinesl už v 64. minutě, kdy si Lesniak naběhl na centr z rohu a srovnal na - 1:1. Už o minutu později mohl Slavoj zvýšit, Klinec ale nedoskočil na nadějný centr. 

„Horko" bylo na trávníku i nadále, i když branky nepadaly. Další minuty totiž patřily rozhodčímu Simbartlovi a jeho kartám. V 70. minutě dostal po druhé žluté červenou kartu hostující Hlaváček po sporné situaci. Také v 73. se mohlo červenat, tentokrát ale zůstala karta této barvy v kapsičce sudího. To když žatecký Bešík, už žlutě ohrožený, strhl unikajícího Štípka.

Paul - Hynek - Lesniak

Žatec pak při početní výhodě ještě zvýšil svůj tlak a v 83. minutě rozhodl. Paul rychle přenesl balon přes celou šíři hřiště na L. Hynka, který prodloužil na Lesniaka a nejlepší střelec Žatce už si s hostujícím Švarcem, který trochu nešťastně vyběhl, poradil - 2:1.

Slavoj i po první výhře zůstal na posledním místě divize, má pět bodů. Lovosice totiž také vyhrály, porazily Nový Bor, na Žatec mají jeden bod. Třinácté Brozany a čtrnácté Kladno mají sedm bodů, tedy o dva více než Slavoj. Další duel bude pro fotbalisty Žatce hodně důležitý, zajíždějí totiž na půdu třináctých Brozan, které dosud také jen jednou zvítězily.

Žatec - Souš 2:1 (0:0)

Branky: 64. a 83. Lesniak 49. Linka
Sudí Simbartl, ŽK 3:3, ČK 0:1 (70. Hlaváček), 200 diváků

Sestava Žatce: Baštýř - Fiřt, A. Hynek, Bešík, Krejčík - Sýs (89. Hynkocy), Paul, Vávra, Vl. Hynek - Lesniak, Klinec (86. T. Hynek)

Fotbalová tabulka