Proměněná penalta z 89. minuty rozhodla o tom, že si fotbalisté Slavoje Žatec přivezli v sobotu tři body z Vilémova. V 10. divizním kole vyhráli 2:1 a připsali si tak pátou výhru v sezoně.

Trenér Slavoje Pavel Koutenský musel před zápasem řešit nepříjemné starosti se sestavou. Mimo hru je Háša (operace kolena), Osumanu nastoupil ve 2. lize za Baník Most, na marodce je Vávra, k němu se přidal náhradní brankář Švarc a školské povinnosti měl Klasna. Pro toho se vydal na poslední chvíli sekretář klubu a po tři sta kilometrech dlouhé cestě jej dopravil do místa utkání v době, kdy probíhala již sedmá minuta zápasu. Klasna nakonec ale do zápasu zasáhl a nakonec byl u obou branek Slavoje.

Někteří oslovení hráči ze žateckých rezerv, včetně dorostenců, navíc odmítli absolvovat cestu do Vilémova, když oba rezervní týmy měli v sobotu svá utkání v Libočanech.

Kdo se domníval z postavení domácího týmu v tabulce, kde je předposlední, že se bude jednat pro Žatec o lehké utkání, tak byl brzy vyveden z omylu. Vysoký a urostlí hráči zejména v zadních řadách domácích vytvořili nepropustnou tvrz a naopak útočníci zle zatápěli před skvělým brankářem hostů Jakubovem, který odrážel nepříjemné útoky. Utkání mělo své drama a vyvrcholilo v samotném závěru.

V prvním bezbrankovém poločase, kdy Žatečtí měli minimum šancí, zaujala jen střela Bednáře. Naopak domácím chybělo několikrát jen málo k překonání žateckého Jakubova.

A i druhou půli začali domácí vyloženými šancemi. V 50. minutě jednu z nich Jakubov zlikvidoval na poslední chvíli parádním skokem. O tři minuty později se opět brankář Slavoje dvakrát zaskvěl při vyložených šancích domácích. V 75. minutě ale udeřili hosté – po výborné kombinaci na levé straně Klasna nabil Duvnjakovi – 0:1. Za deset minut domácí útočník po nedůslednosti v obraně hostů ale srovnal z blízka na 1:1. V 89. minutě hráči Slavoje vyrazili do protiútoku po levé straně a opět Klasna pěkně přihrál Kmochovi. Ten se uvolnil a obránce jej fauloval způsobem, že ani domácí příliš proti nařízené penaltě neprotestovali. Heinc ji přesnou střelou proměnil – 1:2. Domácí nápor vyvrcholil dvěma rohy v nastaveném čase, výsledek se už ale neměnil.

Vilémov – Žatec 1:2 (0:0)

Sestava Žatce: Jakubov – Fiřt, Heinc, Krejčík, Bešík – Duran, Černý (66. Klasna), Stožický (83. Koudelka), Kmoch, Bednář – Duvnjak

Pavel Maňák,
Petr Kinšt