Událost, která v okrese Louny ještě nebyla, je připravena na tuto sobotu, 7. října, ve Vroutku. Na první dojem to zní obyčejně: je to fotbalové utkání krajské 1. A třídy mezi domácím FK Vroutek a hostujícím týmem Jirkov-Ervěnice. Ale pozor: zcela výjimečné je to, že celý tento zápas bude živě přenášet Česká televize a naladit si ho tedy bude moci kterýkoli fanoušek v ČR.

Utkání začíná v sobotu 7. října ve 12 hodin na hřišti ve Vroutku u Podbořan. "Pro náš klub je to velká pocta i ocenění naší práce. Jsme rádi, že jsme byli vybráni do projektu jako možné místo pro odehrání televizního utkání. Je to samozřejmě dobré i pro další propagaci klubu. Máme radost a na zápas se těšíme," uvedl předseda FK Vroutek Jiří Balák.

Fotbalisté Slavoje Žatec, ilustrační foto.
FOTBAL: Žatec neuspěl v Mostě a v tabulce klesá

Jaká bude speciální příprava domácích fotbalistů na utkání před kamerami? "Tak to nevím, to jste mě trochu zaskočil. Je pravda, že na kamery naši kluci nejsou zvyklí. Řeknu jim tedy, aby se vykoupali, pěkně oblékli, hezky učesali," zasmál se Libor Klíč, trenér týmu Vroutku. "Ale teď vážně: žádnou speciální přípravu, jinou než jindy, na toto střetnutí neplánujeme. Budeme trénovat jako obvykle, jak jsme zvyklí. I sami pořadatelé z FAČR a televize ostatně chtějí, aby vše probíhalo jako normálně, bez příkras, aby to byl běžný zápas nižší fotbalové soutěže, aby poskytli divákům co nejvěrnější obrázek toho, jak to v těchto vesnických utkáních chodí. Samozřejmě jsem rád, že bylo vybráno utkání právě ve Vroutku a že náš klub bude zase trochu známější," dodal trenér. Jeho svěřenci se scházejí k tréninkům dvakrát nebo třikrát týdně podle situace, jak má většina hráčů volno po zaměstnání. V 1. A třídě jsou letos nováčky, Vroutek si na jaře vybojoval postup.

Projekt Můj fotbal živě

Projekt s názvem Můj fotbal živě organizuje Fotbalová asociace České republiky, společnost Public Football a Česká televize, která ho vysílá na programu ČT Sport. Jeho smyslem je popularizace fotbalu a zejména jeho nižších soutěží krajské úrovně. "Naším záměrem je postupně objet všechny kraje ČR a odvysílat z nich několik předem vybraných utkání. Tipy na vhodná místa a utkání poskytují krajské fotbalové svazy, my je pak ještě vyhodnocujeme dál. Posuzuje se kvalita hřiště a prostředí, zázemí fotbalistů, nadšení lidí při práci v klubu a další faktory," vysvětlil Libor Zajíček ze společnosti Public Football. Televize v rámci uvedeného projektu vysílá jen přibližně sedm zápasů ročně. Poslední přenos byl 17. září z jižních Čech a šlo o utkání Protivín - Hluboká nad Vltavou. Nyní přišla řada na Ústecký kraj.

David Novotný alias Jarda Kužel.Zdroj: Deník/Václav Pancer

Utkání Vroutek - Jirkov se bude hrát v sobotu 7.10. od 12 hodin, ale na hřišti bude připraven bohatý doprovodný program pro veřejnost už od 9.30 hodin. Na své si přijdou děti i dospělí, malí i velcí milovníci fotbalu.

Jedním z hostů bude také Jarda Kužel ze seriálu Okresní přebor, což je civilním jménem herec David Novotný. Součástí programu jsou soutěže pro děti i občerstvení.

Poslední domácí utkání Loun (v bílém) proti Rakovníku
Fotbalisté Loun zaskočili favorita a přivezli cenné dva body