Konec mistrů světa, týmu Španělska, už po dvou zápasech základní skupiny. Mužstvo Anglie, kolébky fotbalu, po dvou utkáních rovněž bez bodu a také už bez šance na postup. Letošní fotbalový šampionát v Brazílii je hned od počátku plný překvapení. Ale to je vlastně normální a i proto je fotbal tak napínavý a tolik fanoušků na celém světě ho miluje, říká fotbalový brankář reprezentace ČR Petr Čech, který svou skvělou dráhu profesionálního sportovce začínal v roce 1999 v týmu FK Chmel Blšany.

„Spoustu překvapení jsem čekal už před zahájením šampionátu. Od konce ligových soutěží uplynula poměrně dlouhá doba. Hráči vypadli ze zápasového rytmu. A není automatickým pravidlem, že hráči, kteří zářili v sezóně, musí mít skvělé i mistrovství světa," uvedl Petr Čech na svém webu. Tento problém potkal například zmíněné Španěly, kteří kralovali světové a evropské scéně šest let, ale teď balí kufry už po dvou zápasech.

A kdo je podle slavného brankáře nyní favoritem MS? „Nadále věřím Brazílii. První dvě utkání sice nepředvedla stoprocentní hru, ale bude se určitě zlepšovat. Mají skvělého trenéra, hrají doma, publikum je vyburcuje. Mnozí jejich hráči se naučili hrát týmově, zodpovědně, někdy až evropsky – nebrazilsky, řekl bych," míní Petr Čech, který sám také okusil atmosféru mistrovství světa s týmem ČR v roce 2006. Avšak naší reprezentaci se tehdy nedařilo a končila už po základní skupině.

Nejlepší český fotbalový brankář posledních dvou desetiletí, vítěz Ligy mistrů s londýnskou Chelsea, bydlí střídavě v Plzni a Londýně. Na krátkou dovolenou se chystá s rodinou do Španělska a pak mu zase začne příprava v londýnském velkoklubu.

Do velkého fotbalu se dostal v roce 1999 jako brankář tehdy prvoligového týmu FK Chmel Blšany, který si nadějného dorostence vyhlédl právě v Plzni. Potom už následoval přestup do Sparty, Rennes a Chelsea. „Na působení v Blšanech vzpomínám často a rád. Tento klub mi dal možnost poprvé chytat v české první lize a díky tomu byla nastartována moje profesionální sportovní kariéra. Klubu a lidem kolem něj jsem za vše, co pro mě udělali, velmi vděčný," řekl Petr Čech už dříve v rozhovoru pro náš Deník.