Vysokou prohrou vstoupili do nové divizní sezony fotbalisté Slavoje Žatec. V Kladně prohráli v sobotu 1:5.

Na začátku byl Slavoj lepší

Začátek zápasu přitom vypadal pro Slavoj dobře. Domácí předváděli hodně kostrbaté a nepřesné akce. Hosté byli přesnější a byli to oni, kdo měl první velkou příležitost. Centr ale proletěl malým vápnem. Dvě minuty před poločasem Karban netrefil po ideální přihrávce J.Hynka již prázdnou branku, domácí z protiútoku vstřelili gól do šatny – skóre otevřel Kraus. Tóth se rozhodl pro individuální akci a jeho ideální přihrávku pak s přehledem zužitkovala mladíkova pravačka. „Gól nás postavil na nohy, poněvadž jsme se do šestnáctky těžko dostávali," mínil trenér vítězů Ivan Pihávek s tím, že Žatec nebyl jednoduchým soupeřem.

Ještě líp se jeho svěřencům dýchalo na začátku druhé části, kdy se další velké chvíle dočkal Kraus. Krásnou střelou do zadního vinglu definitivně vnesl klid do řad kladenského  týmu. „Byl to fantastický vstup. Splnilo se to, co jsme chtěli. Rázem se nám ulevilo a začali jsme hrát fotbal. Doufám, že se to divákům líbilo," řekl domácí kouč.

Střídající Skořepa nahrál na dva góly

Za stavu 2:0 šel na hřiště Skořepa, jenž krátce na to vymotal žateckou obranu a předložil balon na stříbrném podnosu svátečnímu střelci Růžičkovi.
Byl také u čtvrté branky. Jeho trestňák z pravé strany našel Veselého, který návrat do kladenského dresu oslavil krásnou rybičkou. Po utkání prohlásil, že byl přesvědčený, že soupeř nevydrží jeho týmem nasazené tempo.

Zmíněný Skořepa nastoupil, byť měl za sebou jediný trénink. „Potřebovali jsme kvalitu. Začali jsme Žatec přehrávat, chyběla nám však finální přihrávka ze strany. Vsadil jsem na něj, protože vím, že jeho kvalita je v práci s míčem a větší zkušenosti proti jiným hráčům. Věřil jsem, že něco připraví. Horší to bylo s pohybem, hlavně směrem dozadu," řekl Pihávek.

Snižoval Klíma

Až za stavu 4:0 přišli k slovu hosté. Defenziva Kladna vyloženě odflákla soupeřovu standardku, po níž osamocený Rosendo vrátil balon hlavou před bránu ještě osiřelejšímu Klímovi, jehož dělovka málem protrhla síť.
Konečnou podobu skóre dal Procházka. Kapitán Kladna proměnil pokutový kop nařízený za faul brankáře Aschenbrennera na Holečka.

Karban své šance nedal

Ke konci utkání mohl výsledek ze strany hostů vylepšit Karban, poněvadž se ocitl ve dvou dobrých šancích.
Trenér Žatce Karel Šidlof litoval promarněné příležitosti za bezbrankového stavu. Přes vysokou porážku věří, že jeho tým se bude zlepšovat.
„Máme pět nových hráčů a kvalitní Kladno dokázalo trestat naše individuální chyby. Utkání klidně mohlo skončit 5:3. Mužstvo budujeme za pochodu a zkusíme získat body už doma se Souší," uvedl žatecký kormidelník.
Hrdinou utkání byl autor dvou domácích branek Kraus. Mladého útočníka ctí, že ovládá obě nohy. První branku dal pravou a exportní druhý gól levou.

Kladno – Žatec 5:1 (1:0)

Branky: 43., 49. Kraus, 65. Růžička, 69. Veselý, 82. Procházka z PK – 76. Klíma. ŽK: Hynek. Rozhodčí: Tryzna. Diváci: 258.

Kladno: Obrcián – Suchý, Veselý, Hanzlík, Výborný – Štoncner (57. Skořepa), Procházka, Tóth, Bořík (73. Šmucler) – Růžička – Kraus (79. Holeček).

Žatec: Aschenbrenner – Hodina, Bešík, A. Hynek, V. Hynek – J. Hynek (66. Klíma), Heinc, Rosendo, Hassman – Bednář, Karban.