Možná vás to překvapí, ale každá vánočka je trochu jiná. V časopisu Gurmet jsme jich za ty roky vyzkoušeli a ochutnali opravdu hodně a každá měla něco do sebe – jedna byla rychlá a snadná, s další se hůř pracovalo, ale ta chuť. Jiná voněla kořením, další byla plná rumu a jednou jsme pekli i vánočku inspirovanou brioškovým těstem, do které se velmi pomalu zapracovávalo obrovské množství másla.

Dobré těsto a touha tvořit. To je základ krásných perníčků
Zdobení perníčků: Radí mistryně perníkářka, podle které peče i Bára Maťovčíková

Když jsme letos o vánočku požádali cukrářsku Dašku Tylčerovou, myslela jsem, že mě už nemůže ničím překvapit. Ale její výtvor nás vážně dostal do kolen. Letos může vonět i u vás.

Jméno téhle talentované cukrářky si rozhodně zapamatujte, je to stoupající hvězda. Miluje původní české a moravské recepty, takové ty klasické babičkovské moučníky. Dokáže je ale chuťově dotáhnout do dokonalosti a dát jim tak trochu francouzský šmrnc. Pokud se chcete přesvědčit, navštivte ji v její nové provozovně na pražských Vinohradech. Takové koláče, kremrole nebo třeba punčové řezy jste ještě nejedli!

Připravte si:

  • hladká mouka 350 g
  • mléko 150 g
  • vejce 2 ks
  • rozpuštěné máslo 100 g
  • cukr krupice 70 g
  • droždí 20 g
  • zlaté rozinky 40 g
  • sůl 3 g
  • kůra z 1 pomeranče
  • kůra z 1 citronu
  • vanilka ½ lžičky
  • strouhaný muškátový oříšek 1 lžička
  • rum 1 lžíce
  • plátky mandlí na posypání

Pusťte se do práce:

Polovinu mléka lehce ohřejte, aby bylo trošku vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžíci cukru a 2 lžíce mouky. Dobře promíchejte a nechte vzejít kvásek, což bude trvat zhruba 20 minut. Opravdu mu dopřejte čas, aby kvásek zvětšil objem a udělaly se v něm bublinky.

Do mísy kuchyňského robotu dejte mouku, sůl, zbylé mléko, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, zbytek cukru, 1 vejce, nastrouhanou kůru z citrusů, všechno koření a lžíci rumu. Zapněte funkci hnětení a nechte robot pracovat, nejlépe 10 minut. Jakmile vznikne hladké, nelepivé těsto, přidejte do něj zlaté rozinky a opatrně zapracujte. Potom nechte těsto minimálně hodinu kynout na teplém místě.

Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si, jak pochodíte v našem fotokvízu. Ilustrační foto.
KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Zkuste si test, jak dobře znáte chuť Vánoc

Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů a vyválejte z nich jednotlivé prameny, které by měly mít stejnou délku i tloušťku. Všechny prameny na horním konci spojte dohromady a potom je rozdělte na tři a tři nalevo i napravo. Vánočka ze šesti pramenů se zaplétá jako složitější cop.

Pokud to neumíte, mrkněte na video Terezy alias Srdce z jeřabin (jestli ji ještě neznáte, určitě si ji najděte na instagramu, stojí za to ji sledovat).

Zdroj: Youtube

Zapletenou vánočku přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě jednou vykynout, znovu alespoň 1 hodinu. Vánočka musí opravdu viditelně zvětšit objem. Pokud nebude dobře vykynutá, v troubě popraská. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte bohatě plátky mandlí.

Troubu předehřejte na 180 °C a poté do ní přesuňte plech s vánočkou. Ihned poté snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 20 minut. Můžete udělat test špejlí, jestli už se vánočka propekla – zapíchněte špejli, a pokud je po vytáhnutí suchá, máte hotovo.

Po upečení vypněte troubu a nechte pootevřená dvířka. Vánočku nechte ještě uvnitř a nevytahujte ji. Dopřejte jí čas, aby vychladla postupně. Kdybyste ji totiž vytáhli hned, může se stát, že nárazem studeného vzduchu vaše krásně upečené dílo spadne.

Udělejte radost časopisem Gurmet
Gurmet je měsíčník pro labužníky plný inspirativních receptů z dostupných surovin, který nabízí nejen skvělé sezonní recepty, ale také trendy a novinky z oblasti gastronomie.Udělejte radost sobě či svým blízkým naším předplatným. Vybrat si můžete celoroční, půlroční nebo čtvrtletní. Gurmet samozřejmě pořídíte i v trafikách a u dalších vybraných prodejců.

GurmetZdroj: se svolením časopisu Gurmet