Sbor dobrovolných hasičů v obci Dobroměřice zažívá pravé vzkříšení. Během posledních několika let se místní muži a ženy postarali o postupnou renesanci sboru, od letošního května už vyjíždějí i do akce.

Ačkoliv historie „dobrovoláků“ v Dobroměřicích se píše už od roku 1894, hlavně posledních několik desítek let byla relativně dramatická. V roce 1987 jela jednotka k velkému požáru na zámku v Jimlíně, kam ale kvůli nehodě jejich zásahový vůz nedorazil. Poškozený byl odstaven a rok poté se celý sbor rozpadl.

Po několika pokusech ale znovu jednotka nabrala dech. V roce 2007 se její členové znovu zapojili do soutěží v požárním sportu. Od letošního května jsou opět v akci – mohou vyjíždět na pomoc při požárech, dopravních nehodách, živelných katastrofách a dalších situacích.

„V současnosti má náš sbor 25 členů, muže i ženy, z toho je sedm aktivních, kteří mohou vyjet k zásahu,“ upřesnil Jiří Sailer ml., velitel JSDH Dobroměřice. K dispozici mají vůz Avia DA 30. Ten po dlouhé době bez zásahového automobilu získali loni a museli pro něj až do Zlína. „Po vlastní ose ale auto dojelo a poctivě slouží,“ je hrdý J. Sailer.

Není jistě bez zajímavosti, že ve zbrojnici se dá najít krásná motorová stříkačka výroby R.A. Smekal z roku 1933. Je po rekonstrukci, s novým lakem, a na různých akcích vzbuzuje právem obdiv. Velkou pozornost přitahovala například na prestižních hasičských slavnostech v Litoměřicích, které se konají každé čtyři roky a další ročník připadá na rok 2010.

Do akce mohou teprve tři měsíce

Ačkoliv byly Dobroměřice „do akce“ zařazeny teprve letos v květnu, už mají za sebou dva větší zásahy. Tím prvním byla dopravní nehoda. I když nešlo o nic vážného, ruce dobrovolníků byly potřeba.

Větší zásah si vyžádala bouře, která se regionem přehnala 26. května. Dobrovolníci museli na pomoc do Loun, kde voda zatopila sklepy. Na skutečný křest ohněm znovuobnovený sbor ještě čeká, křest vodou byl ale pořádný.

Jednotka má díky příspěvku kraje zbrusu novou výstroj, kompletní zásahové obleky, helmy a podobně.

Velký důraz kladou v Dobroměřicích na již zmíněný požární sport. Soutěží se tam pravidelně účastní jak tým mužů, tak tým žen. Právě v těchto dnech vrcholí přípravy na akci na domácí půdě. 8. srpna tam totiž proběhne již třetí ročník soutěže O pohár starosty Dobroměřic.

Chcete, aby se i vaše jednotka objevila v seriálu Lidé svatého Floriána? Chcete se pochlubit úspěchy ve vaší obci a okolí? Kontaktujte redakci Žateckého a lounského deníku na zatecky@denik.cz