Sbor dobrovolných hasičů v pětitisícových Podbořanech málem zanikl. Nebýt několika málo nadšenců, dlouhá tradice, kterou dokládá i hasičárna, jež zažila už mnoho a mnoho výjezdů, na „dobrovoláky“ by se tam už jen vzpomínalo.

Záchrana se ale podařila, v současné době je v Podbořanech třiadvacet dospělých a osmnáct mladých hasičů. Sbor vede Josef Helus. Ve výjezdové jednotce je třináct mužů. A vyjíždějí často. Nejčastěji jako pomocná jednotka, která hlídá, aby se požár zase nerozhořel nebo jako pomocníci u dopravních nehod. Běžné jsou také výjezdy k hašení trávy nebo stohů.

„V únoru například dobrovolníci byli u požáru rodinného domu v Buškovicích,“ vzpomíná na „nejvážnější“ zásah z poslední doby Kamil Přibyl. Muž, pro kterého se práce stala i koníčkem. Kromě toho, že pomáhá dobrovolným hasičům je totiž také profesionálem. Na hasičárně je takřka pořád.

„Před časem se zase vyjíždělo k převrácenému kamionu. Byl plný slepic, které se překládaly,“ pokračoval.

Nejčastějším úkolem dobrovolníků v Podbořanech je ale zajišťování profesionálů. Musí být pořád připraveni. „Pokud je výjezd profesionálů, drží dobrovolníci pohotovost na služebně. Kyby bylo někde potřeba další auto, vyjedou oni a pomůžou,“ přiblížil Přibyl.

Nový start přišel s novým autem

Právě s novým zásahovým vozidlem přišel před několika lety do podbořanského sboru nový život. V roce 2003 hasiči činnost utlumili, od města ale v roce 2007 získaly renovované auto a mohlo se začít. „Město nám moc pomohlo, zaplatilo nám přestavbu,“ vzpomíná Přibyl.

Podbořanští dobrovolníci se hodně věnují i dětem. Do kroužku, který byl založen teprve nedávno, se pořád hlásí noví a noví adepti, kterým učaroval odvážný souboj s ohněm, i pomoc okolí. V současné době má oddíl osmnáct členů, před nedávnem vyhrál na domácí půdě i okresní kolo soutěže v hasičském sportu Plamen.

Hasiči nezapomínají ani na kulturní život. Jak tvrdí, mají ho na starosti hlavně jejich trpělivé ženy. Tradicí se stal hasičský ples, dětský den nebo stavění májky. Nejeden obyvatel městečka ještě dodnes vzpomíná, jak se před sídlem dobrovolníků dělala veřejná zabijačka.

Chcete, aby se i vaše jednotka objevila v seriálu Lidé svatého Floriána? Chcete se pochlubit úspěchy ve vaší obci a okolí? Kontaktujte redakci Žateckého a lounského deníku na zatecky@denik.cz