Víkendové slavnostní vyřazení dresu číslo 23 ze sady dresů Colorada Avalanche budiž symbolickou tečkou za bohatou hokejovou kariérou ústeckého rodáka Milana Hejduka. Jednačtyřicetiletý Čech si nakonec splnil snad všechny sny, jaké může profesionální hokejista mít.

Vítěz olympijský her, držitel Stanley Cupu, který odehrál přes tisíc zápasů v NHL, navíc za jediný klub. Uvedení do Síně slávy Colorada a v neposlední řadě vyřazení svého čísla a vytažení dresu ke stropu haly po bok největších klubových legend. To je jen výtažek z Hejdukovy bohaté kariéry, která se pomyslně uzavřela právě posledním zmiňovaným momentem.

JEDINĚ COLORADO

Všech 1 020 zápasů odehrál Hejduk za Colorado, kde strávil 14 sezon. „Podle mého neexistuje jeden jediný správný a úspěšný postup, jak se dostat do NHL. Například Radim Vrbata to vzal přes juniorské soutěže v Kanadě, následně se dostal na farmu do AHL a poté do NHL. Já naopak prošel mládežnickým hokejem v Česku, odehrál jsem několik sezon v extralize a poté jsem zamířil pryč,“ vzpomíná Hejduk.

„Osobně jsem měl štěstí, že jsem v sedmnácti začal pravidelně hrát nejvyšší českou soutěž. I když jsou zámořské juniorské soutěže nesmírně kvalitní, přišlo mi zbytečné jít z dospělého hokeje zpátky do toho juniorského. Je to hodně individuální.“

Milan Hejduk.
Hejdukova 23 míří v Coloradu ke hvězdám

Během své bohaté kariéry nastřádal nejen spoustu kanadských bodů, v kategorii veteránů se mu také splnil dlouholetý sen, zahrát si utkání pod širým nebem. „Hrálo se na baseballovém stadionu, přišlo asi 45 tisíc fanoušků, bylo to neskutečné,“ vzpomíná na zážitek z Colorada z roku 2016 proti Detroitu. „Jako aktivní hráč jsem se toho nedočkal, ale dostal jsem tu příležitost jako veterán,“ potěšilo ho.

„Už v době mé aktivní kariéry se v NHL hrála utkání venku, ale nás to vždy minulo. Na druhou stranu, technologie šly hodně dopředu.

Tyto zápasy se hrají mimo jiné také v Kalifornii, kde je hodně teplo. Například, když jsme hráli my, tak bylo přes dvacet stupňů,“ vzpomene si. Vzápětí ale dodá, že i tak byla ledová plocha výborně připravená. „Colorado je v otázce počasí nevyzpytatelné. V lednu a v únoru tam může být teplo, ale také třeba minus deset stupňů.“

KLÍČOVÉ GÓLY

Ze spousty branek, které v NHL vstřelil, vzpomíná nejraději na ty, které v play-off rozhodly zápasy. „Myslím, že v první sezoně v NHL se mi podařilo ve čtvrtfinále vstřelit dva góly v prodloužení. To jsou hodně specifické momenty. Hraje se o důležitý bod v sérii, žádnému týmu se nedaří skórovat a oba týmy už to chtějí mít za sebou. Jsou to klíčové fáze sezony, na takové branky vzpomínám moc rád,“ vypráví zaujatě.

Milan Hejduk.
Milan Hejduk: Vypadá to, že Slovan jde správným směrem

Nejen díky těmto trefám se stal legendou, a nejen v Coloradu, se dočkal významných ocenění. Svou poctu mu vzdalo i Ústí nad Labem, kde pokřtil jeden z trolejbusů. „Ta myšlenka dopravního podniku byla výborná. Myslím, že je dobře, že si lidé mohou připomínat důležité sportovce, kteří jsou spojeni s Ústím.“

A kterého ocenění si váží víc? „Těžko se to srovnává. Uvedení do Síně slávy a pokřtění trolejbusu jsou dvě zcela odlišné věci. Za oboje jsem ale rád a k oběma městům mám jistý vztah. Značnou část života jsem strávil v Coloradu, ale také pečlivě sleduji dění v Ústí.“

NA TENTO MOMENT NIKDY NEZAPOMENU

Colorado mu však o víkendu přibalilo ještě jeden dárek. Hokejový klub před zápasem s Minnesotou navždy vyřadil jeho číslo 23, které vystoupalo pod střechu Pepsi Center po bok dalších velikánů jako jsou Joe Sakic či Patrick Roy.

„Jsem rád, že máme pohromadě zahajovací šestici,“ pobavil novináře Hejduk, který tímto odkazoval na již oceněné a vyznamenané hráče, jejichž počet navýšil na šest. Jedná se navíc o klasickou formaci na ledě, tedy brankáře, dva obránce a tři útočníky.

„Čekal jsem, že tato akce bude velká, poslední dny se zde v Denveru snad o ničem jiném nehovořilo. Předtáčel jsem rozhovory pro místní televizi, připravoval si proslov, poskytoval rozhovory pro psaná média,“ řekl ústecký rodák pro deník Denver Post.

Na podpis Milana Hejduka stáli fanoušci frontu. Podpisy rozdával také brankář Michal Neuvirth.
Milan Hejduk: K ústeckému hokeji mám dobrý vztah

Bývalý dlouholetý hráč Colorada nyní trénuje v Denveru tým U13 Thunderbirs, jehož členové, včetně jeho dvou synů, přivezli na ledovou plochu velký dres s číslem 23. Ten byl pak slavnostně vytažen pod stop Pepsi Center, čímž se Milan Hejduk zařadil mezi klubové legendy. Za Colorado si rodák z Ústí připsal 375 branek a 430 asistencí.

„Bylo to opravdu úžasné. Právě jsem se zúčastnil něčeho, co si budu navždy pamatovat. Ceremoniál byl velmi dobře připraven a já z celého srdce děkuji organizaci Avalanche za tuto poctu. Bylo vzrušující vrátit se zpět do této budovy a vidět, jak je dres s mým jménem a číslem vytahován ke stropu,“ podělil se o své dojmy s redaktory Denver Post.

Během slavnostního večera několikrát zazněl někdy možná opomíjený fakt, že Milan Hejduk se stal prvním hráčem, který v Pepsi Center skóroval. Na podzim roku 1999 tak přesným zásahem pokřtil halu, ve které i díky výborné atmosféře dokázalo Colorado o rok a půl později vyhrát Stanley Cup.

A jakoby úvodní dlouhý ceremoniál před samotným zápasem mužstvu Avalanche pomohl, Colorado v následném střetnutí zdemolovalo Minnesotu 7:2.

Hejduk zavítal mezi školáky.
OBRAZEM: Hejduk zavítal mezi školáky

Spoluator: Jan Prošek