Své o tom ví osmatřicetiletá Lenka z Liberce. „Jednou jsem se bezhlavě zamilovala do ženatého muže. K mé smůle měl i dvě děti. Bohužel to nešlo nijak ovlivnit, ale časem, přes velké trápení, jsem ho dokázala opustit,“ vzpomíná žena, která v té době pomýšlela na založení vlastní rodiny.

Jako drogy

Když se člověk zamiluje, poblázní, nasadí si růžové brýle, nedá se s tím nic moc dělat. Odborníci tento stav srovnávají se stavem po užití drogy.

Ilustrační foto.
Očekávání při výběru partnera? Češi nejčastěji hledají rodiče pro své děti

„Zamilovanost je intoxikace organismu látkami podobnými pervitinu. Fenyl-etylaminy stojí za bláznivou a slepou láskou, která vede k vyhledávání partnera, nutí nás psát mu, volat, setkávat se s ním. Člověk intoxikovaný myslí na partnera, vidí ho v růžovém světle, nevnímá jiné partnerské možnosti a v masturbačních fantaziích má pouze jeho,“ popsala sexuoložka a odbornice na vztahy Laura Janáčková.

Někdy se stane, že se zamiluje jen jeden z partnerů. Partner je pozorný, milý, ale vám tam chybí to něco. Chemická reakce, která se nestane. A jak se říká: Buď to tam je, nebo to tam není. A pokud to tam není, tak to ani nehledejte.

Jak milují Češi: Zamilovanost - InfografikaZdroj: Deník

„Pokud necítíte zamilovanost už od začátku, tak se nedostaví. Zkoušela jsem to u posledního vztahu. Čekala jsem, že to přijde. Nepřišlo nic. Akorát tak hádky, protože partner vycítil, že je něco špatně,“ popisuje svoje zkušenosti Lenka.

Jsme v tom všichni

Zamilovanost zažil snad každý z nás. Podle velké ankety Deníku, do které se zapojilo více než devět tisíc lidí, se jednou zamilovalo třináct procent dotázaných, dvakrát tento stav prožilo sedmatřicet procent a devětačtyřicet procent se se zamilovaností setkalo třikrát a vícekrát.

Je také rozdíl zamilovat se a prožívat lásku. Zamilovanost prý trvá přibližně 2 až 3 roky, které slouží k seznámení, otěhotnění a porodu dítěte. S tímto výrokem souhlasí podle ankety Deníku 3375 lidí z devíti tisíc dotázaných.

Ilustrační foto
Zvrhlík i filozof. Markýz de Sade se stal otcem pornografie

„Navíc je nám dán rok, kdy je vhodná ještě péče obou rodičů a žena i dítě potřebují bezpečí a ochranu. Po tomto období člověk začíná pociťovat nedostatek ‚hormonů zamilovanosti‘ a ztrácí růžové brýle. Pokud jsme si v období zamilovanosti vytvořili pevné základy vztahu, může se dostavit láska, kterou ovlivňuje mimo jiné oxytocin, tedy hormon vzájemnosti,“ doplnila odbornice na vztahy.

Přechod ze zamilovanosti na lásku v současné době prožívá i Lenka. „Je ohromné štěstí, když zamilovanost a lásku prožívají oba stejně. Žádné trápení s ženáči, žádné myšlenky, zda ze vztahu odejít. Pocit vzájemnosti opravdu stojí za to, i kdybyste měli čekat na toho pravého třeba do padesáti,“ uzavírá s úsměvem svůj příběh žena z Liberce.