Dagmar Pecková, Pavel Šporcl a spousta dalších špičkových umělců. Taková je nabídka 51. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který ve čtvrtek začal v Teplicích. Hudební festival s více než padesátiletou historií potrvá na severu Čech celý červen a posluchačům v Ústeckém kraji přinese celkem osmnáct koncertů.

Festival bude probíhat v devíti severočeských městech či obcích. V okrese Louny proběhne rovněž jeden z koncertů, a to v sobotu 13. června na Novém Hradě v Jimlíně, který letos slaví 550 let od založení. Tento koncert začne v 16 hodin, vystoupí soubor Camerata Janáček z Ostravy.

Festivalový maraton začal v Teplicích, které jsou i hlavním místem jeho dění. Dále se hudebníci představí i v dalších osmi severočeských sídlech mj. Děčíně, Chomutově, Litoměřicích, Oseku, Jimlíně či Velkém Březně.

Na loňský zahajovací koncert přiletěli přes Atlantik do Teplic sólisté newyorské Broadway a i letos úvodní koncert přinesl výjimečný umělecký zážitek. Obstarali ho švédský vynikající klavírista Carl Petersson, německá sopranistka Inga Lisa Lehr, mezzosopranistka Sara Allegretta, Danilo Formaggia, Eric Jordan z USA, Pražský filharmonický sbor a samozřejmě Severočeská filharmonie Teplice pod vedením šéfdirigenta Alfonsa Scarana.

Tečku obstará Dagmar Pecková

„Hudební festival Ludwiga van Beethovena je největším hudebním festivalem, který se koná výhradně v Ústeckém kraji. Přípravy jsou nesmírně náročné, počínaje získáním hostujících umělců po kompletní zajištění organizace festivalu. Jsme ale rádi, že se letos koná už 51. ročník, který i tentokrát nabízí opravdu zajímavý program," uvedl Roman Dietz, ředitel Severočeské filharmonie, která festival pořádá s podporou Města Teplice, Ústeckého kraje a Ministerstva kultury.

Řada koncertů se uskuteční přímo v Teplicích, v Domě kultury nebo v Zahradním domě. V ostatních městech jsou to zámky, hrady nebo například osecký klášter. Hosté jsou i letos z celého světa. Zastoupení mají nejenom evropské státy, ale také USA nebo Korea.

Závěrečný koncert bude patřit světové mezzosopranistce Dagmar Peckové, která v Teplicích se Severočeskou filharmonií vystoupí 25. června pod vedením šéfdirigenta Charlese Olivieri-Munroa.

Magdaléna Jenčíková