I když má být ve čtvrtek 25. dubna venku pořádné teplo, v Podbořanech se budete moci vydat do polárních moří. Průvodcem vám bude cestovatel, mořeplavec, který polární oblasti několikrát prokřižoval. Beseda proběhne v podbořanském muzeu od 18 hodin.

Rudolf Krautschneider je milovník moře a dávných časů romantického cestování na dřevěných lodích. Všechny lodě si staví sám a brázdí s nimi moře a oceány. Zatím poslední a jeho největší lodí je replika Victorie slavného objevitele Fernão de Magalhãese, pevná dřevěná plachetnice typu „karaka" z počátku 16. století, se kterou obeplul svět.

Rudolf Krautschneider se narodil ve Vídni a po válce se s matkou přestěhoval do Znojma. Nyní bydlí ve východních Čechách v Lupenici u Rychnova nad Kněžnou. V šestnácti letech poprvé uviděl moře, které se mu stalo osudným. Své lodě si začal stavět sám. S první lodí Vela doplul v roce 1976 na Shetlandy. O tři roky později s novou jachtou Polka na Špicberky a v letech 1981  - 1983 na Falklandy. Další lodí byla Polárka, na které absolvoval spolu se dvěma kamarády plavbu kolem Antarktidy.

O svém cestování, ale i dětství ve Znojmě, napsal několik knih. O všech cestách polárními krajinami bude poutavě vyprávět zítra v Muzeu Volyňských Čechů v Podbořanech. Beseda začne v 18 hodin.