Bizarní, ale zajímavý a užitečný zážitek. Tak hodnotili herci ústeckého Činoherního studia (ČS) své první vystoupení na velkém hudebním festivalu.

Ta slova vyřkl ředitel ČS Jaroslav Achab Haidler, který ve Strange Love (Cizí láska) v režii Thomase Zielinského účinkuje.

Z poněkud „sobeckých důvodů“ (láska k ženě) chce jeho Jaromír, postarší pojišťovací agent, vyhrát ztřeštěnou reality show a stát se „největším fanouškem Depeche Mode v ČR“.

Exkluzivní čas?

Představit se na Open Air Festivalu v sobotu 14. srpna od osmi večer bylo pro ústecký Činoherák asi prestižní záležitostí. Tedy alespoň bráno optikou velkých českých televizí, kde začínají hlavní večerní programy o osmé.

Jenže asi půlhodinové zpoždění způsobené technickými problémy málem lidi odradilo. „Začnou vůbec?“ váhal vysoký mladík. Stál, místa už byla obsazená. „Brzo jsou Buty, hity Krtek a František mi nesmí utéct.“ Při hře se královsky bavil, jeho smích duněl stanem. Jenže pak stejně prchl na své Buty, za Krtkem.

I Love DM

Ještě viděl začátek české verze mezinárodní reality show I Love Depeche Mode, do níž autoři Jaroslav Rudiš (publicista i spisovatel, mj. Nebe pod Berlínem či komiksy) a Petr Pýcha (úspěšná hra Republiku za koně a fotbal) uvrhli pět zoufalců v čele s Ludvíkem (Marek Taclík j. h., začínal v ČS). Právě on věděl o britské hudební elektronické legendě Depeche Mode (DM) nejvíce… A přesto.

Soupeři mi byli Milena (Marta Vítů), čtyřicetiletá fanynka DM, její syn Michal (Jiří Maryško) i jeho slečna Vanda (Zuzana Onufráková).

„V sobotu se těším na divadla. Hlavně na Růže pro Algernon od Kašpara a Strange Love Činoherního studia,“ tvrdila v pátek na festivalu Klára z Teplic. Dočkala se. Publikum ocenilo černý humor představení i poezii, kterou až pateticky četli v intermezzech Strange Love pracovníci techniky ČS jevištní mistr Josef Kadeřábek a František Marek. Diváci tak slyšeli doslova přeložené texty hitů Depeche Mode – a každý odměnili potleskem. Pochopili zkrátka „ten fór“.

Nemá cenu vysvětlovat, jak který hrdina hry skončil. MÁ ale cenu popsat, co se při představení dělo. Pruhovaný stan se třemi špičkami, v němž Činoherák hrál, byl totiž částečně otevřený. Takže v něm během hry nejprve rušily zvuky taneční hudby až techna z okolních stanů či hospůdek. Později zážitek rušily hity Buty. Ale Marek Taclík jim to „vrátil“. Asistentce Claudii (Nataša Gáčová) nahlásil své jméno Ludvík Pastrňák (Radek Pastrňák šéfuje v Buty – pozn. aut.).

Bizarní postavou byl i herec Rodinných pout a moderátor reality show Hornyk (Kryštof Rímský).

ČS versus Buty

Obdivoval jsem publikum. Dobře slyšet text bylo asi do poloviny hlediště. Přesto většina vydržela a představení si užila. Potlesk nakonec byl podobně dlouhý jako doma. „Strange Love jsem si užil, pobavilo mě, hodilo se sem,“ řekl Marek Plíhal z Nového Jičína. „Bylo to zpestření, sám jsem velký fanoušek Depeche Mode,“ dodal. „Dokonce mi sem utekl z koncertu Richarda Müllera,“ naoko si postěžovala jeho dívka.

„Připadal jsem si jako na místě, kde si daly sraz všechny ruské cirkusy,“ zhodnotil cestou domů festival herec Achab Haidler. A opravdu – stanů na letišti nebylo málo.