Malíř Tomáš Císařovský má za sebou téměř dvacet let pozoruhodné malířské práce. Vystavoval v nejprestižnějších galeriích, jeho obrazy jsou zastoupeny v mnoha sbírkách. Patří k nejuznávanějším českým malířům. Nyní mohou jeho díla obdivovat návštěvníci Galerie města Loun.

Pro tuto výstavu připravil soubor akvarelů, které vznikly během tohoto roku a nebyly dosud nikde vystaveny. „Akvarelu jsem propadl před třemi lety. O akvarelu se říká, že patří k jedné z nejtěžších technik. To se může někomu jevit jako podivné, vždyť vodovky jsou vůbec to první, s čím začínají malovat nejmenší děti. Mě na tom baví, že akvarel se dotýká spontánně nezkušeného i zkušeného. Akvarel musí vzniknout okamžitě, jinak se voda vstřebá do papíru a malování tak ztrácí radost. Akvarel je bezprostřední,“ prozradil na vernisáži.

Tomáše Císařovského a jeho díla představil hostům historik umění Martin Dostál. „Galerie má představovat umělce, kteří jsou nějakým způsobem spjati s Louny. Tomáš Císařovský má k Lounům vztah skrze maminku,“ zmínil Vladimír Drápal, ředitel galerie.

V pondělí 23. dubna mohou návštěvníci zhlédnout filmy Tomášova bratra, Josefa Císařovského. Promítány budou snímky Mapa míst svatých a klatých a V šeru ticha. Začátek je v 18 hodin.