Hraje od 20. hodin v klasické sestavě Koller – P.B.CH. – Dvořák – Kodym s hosty; ti doplní zakládající čtyřku. Halový koncert zpestří speciální projekce. Co vše show nabídne? Na to jsme se ptali Davida Kollera, spoluzakladatele, zpěváka, autora hitů i bubeníka legendární Lucie. „Loni jsme připravili k turné dalo by se říci multimediální projekt. Obrázky za námi na obří obrazovce tvoří koláže z videoklipů. Některé písničky mají nové animace a do nich stříháme záběry, související s koncertem.“

Davide, který song z alba EvoLucie, se kterým loni přišla společnost BrainZone, dal kapele nejvíc zabrat? Ušili jste si díky němu na sebe bič?
Když jsme šli do poslední desky, věděli jsme, že z ní nebudeme hrát vše. Živě z alba zní asi pět skladeb z programu, protože trvá víc času, než se lidi naučí nové písničky vnímat. Je to vždy vabank, člověk nikdy neví, jak na ně publikum zareaguje. Na druhou stranu písničkám, které nám píše Oskar Petr, se věnujeme víc. Možná i víc než vlastním. Nevím, jak to dokázal. Asi že nám už pár dobrých písní udělal, a tak se je snažíme neodbýt.

V motorestu v Nučnici připravili svatomartinské husy
Víkend provoní svatomartinské husy a další dobroty. Restaurace jsou připraveny

Na kterém z hitů nové desky jste se nejvíc živě „vyřádili“? Užíváte si je a lidé to docení?
Měli jsme ideu alba i jejího obalu jako steam punku. Jsou tam fotky od kamaráda Marka Musila. Jezdí pravidelně do USA na festivaly Burning Man a my udělali písničku na toto téma; jmenuje se jako ten festival. Tvoří ji koláž různých hudebních stylů, které jsme se snažili do ní nacpat. Divák na takovém festivalu míjí jednotlivé scény ve stanech, působí to na vás, jako když projíždíte akcí s kamerou. Chtěli jsme ukázat pocit, jako když člověk míjí různé hudební styly během pěti minut, po které skladba „Burning Man“ trvá.

Zazní i skladba „Nejlepší, kterou znám“, kde tančí baletka, hoří ohně a psali ho Oskar Petr a Robert Kodym?
Ano.

Zdroj: Youtube

Lucie - Nejlepší, kterou znám  Zdroj: YouTube.com/Lucie

Co myslíte - bude v publiku tak pěkná divačka, jakou máte i v klipu k ní? Kolegu to zajímá…
Já tam při koncertě vidím jen první dvě řady, kde je vždycky spousta pěkných lidí. Ale ať se přijde mrknout a najde si ji.

V té písni se Oskar Petr po „Medvídkovi“ „opakuje“, je tu řeč o lásce i heroinu. Uvidíme Oskara i v Ústí? Kdysi s vámi hrával…
To nebylo v Medvídkovi, ale spíš v klipu, který k němu točil Filip Renč. Ale v tomto případě se opakuje spíš Robert Kodym. Oskara máme hrozně rádi, je to kamarád. Kdybyste dal jeho písničky vedle sebe, poznáte, že mají společné hudební atributy. Písnička „Nejlepší, kterou znám“ vznikla někdy v roce 1989, když se Oskar vracel z Ameriky čerstvě rozvedenej a rozešlej se svou manželkou. Jak by řekl Slovák, má to prostě svoje čaro. Tedy svůj příběh.

Zimní stadion v Ústí, kam se v úterý 12. listopadu 2019 vracíte, jste bavili naposled za času velké slávy Lucie. Vrátil byste ty časy zpátky, cítíte po nich nostalgii?
Abych se přiznal, vůbec to tak nevnímám. Prostě čas běží a já se dívám dopředu; snažím se naplno dělat věci, které právě jsou. Ale když cítíte nějaký tlak, kolikrát si ani ty věci neužijete. Jen vnímáte a cítíte, že se na vás kouká tolik lidí… Ale dnes už si to ani nevybavuju.

Ústí je vám blízké i díky svému rodákovi, archeologovi a undergroundovému básníkovi Luďku Marksovi. Uvidí koncert Lucie v Ústí v úterý 12. listopadu? Má pozvánku, jako když jste tu hrál akusticky předloni v Severočeském divadle?
Vy jste ho tam viděl, jo?

Měl tam být…
Jo, tehdy tam byl. On mi teď volal, že se těší na koncert spolu se třemi svými kamarádkami.

Utýraný Mareček z Loun má od středy v Praze pomníček.
Utýraný Mareček z Loun má pomníček, vybralo se na něj ve sbírce

Čím vás Luďkovy verše a úhly pohledu baví? Umí vše pojmenovat, mluví vám z duše?
Mám rád jeho básničky. Jejich kouzlo je v neotřelých spojeních, která by mě nenapadla. Má zajímavé postupy. Na druhou stranu ale dostat z něj text trvá třeba i několik let. Je to taková psychicky náročnější spolupráce.

Píše vám už další poezii? Bude to základ pro nové CD?
Teď zrovna na mě nemá čas, finišují na rozdělaných stavbách. Nějaké nálezy musí do zimy odkopat a dát do muzea. Ale slíbil, že v zimě pro mě zase začne psát.

Budete-li na scéně s Lucií zpívat, půjčíte bicí mladšímu kolegovi?
Se mnou hraje ve dvou kapelách můj syn Adam, má své bubny. Lucie měla většinou dva bubeníky. Od našeho comebacku s námi Adam hraje pět let.

Na show Lucie loni v 02 Areně jste řekl naplno, co si myslíte o premiéru Babišovi. Reagoval na to nějak?
Nevím, já ho zas tak nesleduju. Mě na něm odpuzuje, že je nejen bývalý komunista; já bych i věřil, že se někdo z nich dokáže polepšit. Ale vůči estébákům mi to už tak jasné není.

Klub Disidente v Klášterci nad Ohří
Revoluci připomíná v Klášterci nový klub, jinde v kraji zase šunka nebo rum

Název alba EvoLucie vymyslel váš manažer Pokorný, hodilo se mu to k PR ke znovu nastartované Lucii. Co by dnes bylo jinak u Lucie, nebýt Martina Pokorného?
Deska by měla jiné jméno… Mám pocit, že si na nás chtěl vyzkoušet, do jaké míry jsme ovlivnitelní, což se mu podařilo. Ale co se týče významu toho názvu, nám nepřipadal tak kontroverzní s tím, co děláme. Ale my tehdy ještě ani neměli žádnou písničku tak jasnou, aby dala albu název. A tak jsme to udělali obráceně. Konec konců, tak to bylo už i někdy v minulosti Lucie.

O čem je song „Tak než tě rozkradou“? Moc to z něj nepoznám…
Nevím, zeptejte se Roberta, je to jeho písnička. Sám zpívá hlavní hlas, sám přesně nevím, o čem je. Když dostanu text nebo když písničku zpívám, vytvořím si k ní její vlastní příběh. Mnohem líp se mi pak pamatuje, když mám uvnitř básničky vlastní svět.

Zdroj: Youtube

Lucie - Než tě rozkradou  Zdroj: YouTube.com/Lucie

Měli jste u aktuálního turné Lucie i dilema? Třeba zda dát prostor i hitu „Chci zas v tobě spát“, jak to Lucie udělala před lety na koncertě i DVD „Lucie v Opeře“, kde se „zapomenutý“ song z vaší první sólové desky hodil jako působivý živý klip s orchestrem?
Máme to s Lucií tak, že si písničky navzájem půjčujeme. Už úplně od začátku jsme zpívali i písničky, které jsem složil v Jasné páce. Anebo ve skupině Zoo, třeba „Troubit na trumpety by se nám líbilo“, v Zoo jsme ji hráli už s Michalem Dvořákem. Když vznikaly Wanastovi Vjecy, zpívali jsme jejich hit „Tak mi to teda nandey“. Tak to s námi pokračuje, dál si občas navzájem půjčujeme písně.

Tedy nejste proti, aby P.B.CH. a Kodym zpívali na koncertech i neLuciové hity?
Rád bych si poslechl, jak P. B. CH. zpívá „Chci zas v tobě spát“. Ještě mi tu příležitost nedal, ale je to dobrý téma. Dnes to na zkoušce Lucie nadhodím.

Kolik zkoušek se před turné odehraje?
Na jeden koncert potřebujeme tak čtyři zkoušky plus generálku a ještě zkoušku těsně před hraním. Letos jich bude asi šest, ale máme to nacvičený z loňska. A hráli jsme ještě párkrát mezi tím… Ale když jsme zkoušeli na turné loni, byl to asi měsíc práce.

Dobře zúročené práce, předpokládám…
No ale to nikdy nevíte, pokud to není předem vyprodaný. Ono se vám to vždycky nakonec nějak vrátí, když to uděláte jen napůl.

Předloni jste netušil, zda novinku Lucie bude produkovat geniální Steve Lyon (Depeche Mode, The Cure), který se podílel na skladbách vašeho alba ČeskosLOVEnsko. Jak to dopadlo?
Spolupracovali jsme s ním asi na třech písních. Je to vždycky fajn, když můžete dělat s někým, kdo je úplný profesionál. Ti lidé pracují celý život ve studiu, on sám má dvě: jedno v Londýně, druhé v Římě. Práce s ním byla výborná, rád dělám s někým, kdo má jiné návyky a je to prostě profík.

Martin Klesnil a Patrik Fiala
Odborníci i učitelé bijí na poplach. Síť je pro děti nebezpečná

V říjnu jste pokřtil Luboši Pospíšilovi album „Ostrava Live“. Co vás s ním spojuje?
Když jsem začínal s Jasnou pákou, ale zakázali nás komunisti a stál jsem před rozhodnutím, jestli se zprofesionalizuji, Luboš mi dal lano do své začínající kapely 5P. Odehrál jsem s ním asi dva roky plné koncertů. Od té doby je mezi námi velké pouto.

Jak vidíte budoucnost, vydá Lucie i další album? Je na to v kapele tvůrčí potenciál?
Album jsme vydali loni, takže bych to téma chvíli nechal být; všichni máme svoje projekty. Deska je vlastně reklamní nástroj ke koncertní šňůře, ale my jsme teď teprve v půlce turné. Chceme lidi naučit ty písničky poslouchat a někdy v budoucnu se uvidí, co bude dál.

Jak vnímáte atmosféru v kapele? Kdysi nebyla nejlepší, dnes je to jistě jinak. Je lépe, než bylo?
Nevím, co k tomu říct. Jsem rád, že jedeme turné, máme plány na příští rok i napřesrok. Věřím, že to bude fungovat.

Soutěž o vstupenky na koncert v Ústí
Čtenáři mohou vyhrát po dvou vstupenkách na koncert skupiny Lucie v úterý 12. listopadu od 20 hodin v Ústí. Napište nám do neděle 10. listopadu na adresu ustecky@denik.cz jak se jmenuje bývalý člen skupiny Marsyas, který pro Lucii píše hity a co na nové album Lucie napsal? Vítěze upozorníme e-mailem.