Zajímavá akce pro všechny milovníky a znalce piva se uskutečnila ve středu v Lounech. Tamní restaurace Stromovka nabízela veřejnou degustaci piv, kterou uspořádala lounská Strana přátel piva a nápojářská skupina Drinks Union.

Ten správný punc zajistili svou přítomností hlavní technolog společnosti a uznávaný odborník Ondřej Koucký a také samotní představitelé pivovarů, například ředitel a vrchní sládek Pivovaru Louny Daniel Urban. Příchozí byli rozdělení do několika skupin – pivovarští, štamgasti, novináři a další „experti“. Každý postupně dostal osm vzorků různých piv, které hodnotil na připravený formulář.

Hodnocení piv

Jak na to vysvětlil právě O. Koucký. “K moku nejprve přičichneme, abychom zjistili, jakou má vůni. Teprve poté ochutnáme a všímáme si také barvy a dalších věcí,“ nastínil Koucký. Degustátoři hodnotili piva podle vůně, chuti, plnosti, hořkosti a podle pocitu svěžesti, kterou po napití pocítili. Vyjádřit se také mohli k tomu, zda nějaký vzorek obsahuje různé cizí a nežádoucí vůně a chutě.

Zcela záměrně bylo voleno i složení obložených mís na každém stole. Aby v ústech nezůstávala chuť předchozího vzorku piva, přítomní ho zajedli. K dispozici byly druhy uzenin, sýrů a pečivo. "Hořkost po pivu nejlépe z jazyka dostaneme tou mastnotou třeba ze salámu. Ani ten však není chuťově neutrální, takže ten zajíme plátkem sýra. Na závěr ústa vyčistíme pečivem," vysvětlil O. Koucký.

Kromě jiných se akce zúčastnili například Vladimír Drápal, ředitel Vrchlického divadla, nebo místostarosta Loun Jan Čermák. „Mám k pivu kladný vztah, ale za žádného znalce se nepovažuji. Jednoduše mi některé chutná a některé ne,“ usmívá se místostarosta. Podle něj tato zajímavá akce rozhodně měla nějakou vypovídací hodnotu. „Musíme ale říci, že tady jsou lidé hodně zvyklí na lounské pivo,“ dodal.

S tím také korespondují výsledky celé degustace. Nejlépe hodnocený byl Březňák z Krásného Března, druhé místo získal Gambrinus a třetí skončily právě Louny. Všechny jako ležáky.