Noční hudba

Knižní tipy Zdroj: DeníkJohn Connolly sebral své texty, které za psolední roky vyšly jen v časopisech či jako e-knihy, a vydal je v jedné knize. Ta potěší nejen jeho skalní fanoušky, ale všechny milovníky četby…

Své krátké texty z posledních let, které až dosud vyšly jen časopisecky nebo jako e-knihy, shrnul John Connolly do sbírky nazvané Noční hudba. Vypráví v nich o bytostech, jež se ukrývají v zimních lesích, o člověku, který vstal z mrtvých, i o zlu přicházejícím z jiných světů. Noční hudba potěší také milovníky autorovy Knihy ztracených věcí – do stejného světa je zasazená povídka Stínový král –, ale i obdivovatele Sherlocka Holmese, jenž v jedné z povídek spolu s doktorem Watsonem navštíví Caxtonovu knihovnu a knižní depozitář. Především je však Noční hudba určena všem, kdo si svůj život nedokážou představit bez knížek. Obsahuje totiž dvě poutavé novely, po jejichž přečtení člověk opravdu uvěří v magickou moc knih. Jak Connolly píše, jsou to právě ony, kdo mění svět – tím, jaké poselství nesou a jaké touhy a přání v nás vyvolávají.

Knihu Noční hudba vydalo nakladatelství BB art.

Když Nina potkala Bena

Knižní tipy Zdroj: DeníkNina sice neprožívá život vystřižený jako z filmu, ale je víceméně spokojená jak v osobním, tak praconím životě. Až do okamžiku, kdy zjistí, že ji přítel podvádí. A rozhodne se dopsat scénář k pokračování svého zamilovaného filmu Když Harry potkal Sally… Uspěje ve svém snažení?

Život třicetileté Niny není žádný Hollywood, ale přesto je spokojená – pracuje v malém knihkupectví a přítelem Willem si plánuje budoucnost. Dokud ho ovšem nepřistihne s jinou… Teprve pak se Nině otevřou oči a ona se konečně chápe příležitosti dopsat a uplatnit scénář k pokračování svého oblíbeného filmu Když Harry potkal Sally. Chce tím Willovi dokázat, že je schopná a úspěšná a že ho nepotřebuje. Lze dělat v životě kompromisy? A jak to dopadne s Harrym a Sally po dvaceti letech?

Knihu Když Nina potkala Bena vydalo nakladatelství XYZ.

Dítě hvězd

Knižní tipy Zdroj: DeníkPřichází první díl plánované trilogie s komisaři Jeppem Kornerem a Anette Wernerovou v hlavních rolích. Ponořte se do mrazivého thrilleru, kde se vrah skrývá v zamotané síti lží a komplikovaných vztahů… 

Mladá žena je nalezena brutálně zavražděná ve svém bytě s tajemným vzorem vyřezaným do obličeje. Policejní komisaři kodaňské policie Jeppe Korner a Anette Wernerová vraždu vyšetřují a postupně rozkrývají síť vztahů, ve které každý ze zapletených lidí sehrál svou úlohu. Brzy naleznou spojení mezi obětí Julií Stenderovou a její domovnicí Esther de Laurenti. Jeppe a Anette se musí ponořit hlouběji do minulosti obou žen… Proč musela Julie zemřít? Kdo je natolik zvrácený, aby dívku nejen zabil, ale ještě sadisticky řezal do jejího obličeje? Podezřelých je několik, ale skutečného vraha není tak snadné odhalit, zejména když jeho pohnutky přesahují všechny představitelné scénáře

Knihu Dítě hvězd vydalo nakladatelství Motto.

Dívka, která psala do hedvábí

Knižní tipy Zdroj: DeníkHlavní hrdinka Inara Ericsonová se rozhodne rozluštit složitou výšivku na kusu hedvábí. Ta odkrývá příběh čínské dívky Mei Lien a též odhaluje děsivé rodinné tajemství, o kterém neměla Inara ani potuchy… Kdo byla tajemná dívka a jakou má souvislost s její rodinou?

Zdánlivě bezvýznamné předměty ukrývají ta největší tajemství… Inara Ericsonová najde v domě své zemřelé tety neobyčejný kus hedvábí, pokrytý velmi složitou výšivkou. Ve snaze rozluštit význam skrytého poselství kontaktuje profesora Daniela China. Společně pak rozkrývají příběh čínské dívky Mei Lien, která do výšivek vepsala svůj pohnutý příběh. Vyprávění o době, kdy Seattlem otřásaly vlny nenávisti vůči přistěhovalcům a kdy bylo nutné činit rozhodnutí, která už nešlo vzít zpět. Pátrání však odhalí mnohem víc. Inara a Daniel zjistí, že její rodina skrývá děsivé tajemství, a že oba mají s čínskou dívkou společného mnohem víc, než by je kdy napadlo…

Knihu Dívka, která psala do hedvábí vydalo nakladatelství Fragment.

Sexkomiks

Knižní tipy Zdroj: DeníkSex. Téma, které se na první pohled jeví, že už bylo probádáno křížem krážem. To se snaží vyvrátit následující knižní tip, který provede čtenáře humorným a komiksovým způsobem dějinami sexu a erotiky a neopomene ani taková témata jako přístup k masturbaci, homosexualitě atd.

Komiksový bestseller, první svého druhu, zachycuje s erudicí a zároveň humorem dějiny sexu, sexuality a lidské intimity od pravěku až po vize budoucnosti. Obnažuje témata, o nichž víme možná překvapivě málo: co je to vlastně erotika, kde se vzal sklon k monogamii, kdy a kde se pořádaly falické slavnosti, jak to bylo s používáním pásů cudnosti a vynálezem kondomu nebo jak překvapivě genderově rovnostářské byly některé staré civilizace. Sexuální motivy se tu prolínají mytologií, náboženstvím, politikou, uměním, kniha se věnuje dobovým zákazům a předsudkům, historickým přístupům k masturbaci či homosexualitě, proměnám pojetí perverze a slasti, vlivu pohlavních nemocí na promiskuitu a mnohým dalším otázkám. Stačí už jen zaujmout vaši oblíbenou (čtecí) polohu.

Knihu Sexkomiks vydalo nakladatelství Paseka.

Blackout

Knižní tipy Zdroj: DeníkPředstavte si výpadek proudu. Ale ne ledajaký a chvilkový. Ale dlouhodobý a celoevropský. Hlavní hrdina, bývalý hacker, věří, že ví, kdo za tím stojí. Ale stává se z něj lovná zvěř a neví, komu věřit. Navíc lidské životy se ocitají v ohrožení kvůli krizím v jaderných elektrárnách. 

Jednoho chladného únorového dne zhasnou světla v Itálii. A nejen tady. Chvíli nato ve Švédsku, pak v Německu, Francii, Rakousku, Belgii a Holandsku. Všude v Evropě se hroutí elektrická síť, přestanou fungovat výtahy, vlaky metra uvíznou v tunelech… Bývalý italský hacker a programátor Piero Manzano věří, že ví, kdo je za to zodpovědný, a tak se to snaží sdělit odpovědným orgánům. Ale nikdo mu nevěří. Až francouzský komisař Europolu François Bollard je ochoten mu naslouchat. Ale když mladá a atraktivní novinářka Lauren Shannon objeví, že z Pierova počítače byly odeslány podezřelé emaily, začne klást nepříjemné otázky a Bollard jej začne podezřívat. Manzano má proti sobě mazaného a neviditelného soupeře a stává se z něj lovná zvěř. Situace v ulicích se stává stále více dramatičtější. Zdá se, že v Evropě nic nefunguje. Několik evropských jaderných elektráren je v kritickém stavu a ohrožují životy milionů lidí…

Knihu Blackout vydalo nakladatelství Omega.

Láska, jídlo a faux pas: Jak vytvořit francouzskou rodinu

Knižní tipy Zdroj: DeníkNásledující kniha  je dojemným a humorným příběhem o tom, že i navzdory střetu dvou různých kultur a z toho plynoucím nedorozuměním se nakonec dá vytvořit šťastná rodina

Vezměte jednoho francouzského vdovce, jeho dvě děti a přidejte městskou holku z Chicaga, to všechno dejte do malého městečka v jihozápadní Francii. Pořádně protřepejte… a voilà: dostanete smíšenou francouzsko-americkou rodinu, ve které se všem dramaticky změní život. Když se Samantha  vznášela na obláčku novomanželského štěstí, nemohla se dočkat, až se odstěhuje do Francie a začne nový život s novým manželem Jeanem-Lukem a s jeho dětmi. Ale skoro od první chvíle si začala uvědomovat, že v jejím novém domově je spousta věcí – včetně zablešených koček, podrážděných puberťáků a jazykové bariéry –, se kterými nepočítala. A tak se ze všech sil snaží cítit se jako doma a říká si, kdy asi konečně začne její vysněná francouzská pohádka, a není si jistá, jestli to všechno zvládne. Ale když máte druhou šanci na nový život a lásku, přece to jen tak nevzdáte.

Knihu Láska, jídlo a faux pas: Jak vytvořit francouzskou rodinu vydalo nakladatelství Jota.

Větrná hůrka rodiny Bronteových

Knižní tipy Zdroj: DeníkDěj následujícího historického románu se inspiroval významnou uměleckou rodinou. Sestry Brontëovy a jejich bratra není potřeba představovat. Nechte se unést dramatickým líčením jejich osudů…

Strhující román zachycuje příběh výjimečně umělecky založených sourozenců Brontëových, známých spisovatelek Emily (1818-1848), Charlotty (1816-1855) a Anny (1820-1849) i jejich nadaného, ale nezdárného bratra Branwella. Autorka na základě podrobného studia nedávno odhalených pramenů i osobních návštěv míst, kde pobývali a jež inspirovala jejich tvorbu a poznamenala jejich život, zejména severoanglického Haworthu, volně rozvíjí dramatické líčení mnohdy neuvěřitelných osudů výjimečné rodiny.

Knihu Větrná hůrka rodiny Bronteových vydalo nakladatelství Mladá fronta. 

Anča a Pepík 4

Knižní tipy Zdroj: DeníkAnča a Pepík jsou zpět. Oblíbení komiksoví myší hrdinové se vrací již ve čtvrtém komiksovém svazku. Anča a Pepík opět zažijí v Ušíně řadu příhod a napínavých dobrodružství.

Vydejme se znovu do báječného myšího světa, plného příběhů se šťastným koncem! Ovšem než všecko dobře dopadne, užijeme si s Ančou a Pepíkem spoustu dobrodružství i legrace. Tyhle důvtipné myší děti z Ušína se už skamarádily s několika generacemi čtenářů, prošly se po divadelních prknech a prohnaly se obrazovkami v animovaném seriálu České televize. Čtvrtý svazek Sebraných myšek zahrnuje příběhy z let 1996–1998. Zavede nás samozřejmě zase do domovského Ušína, třeba do jeho tajemného podzemí, vynese nás do oblak v balónu, přenese do alchymistovy dílny v pohádkové minulosti, ale také až do předpeklí, kam se odvážné myšky vydají zachraňovat zesnulého rytíře Medarda. Tam i všude jinde budou  Anča s Pepíkem pátrat, zkoumat, objevovat, řešit, zachraňovat, vynalézat a odhalovat a vy můžete být u toho!

Knihu Anča a Pepík 4 vydalo nakladatelství Práh.