Nevšední zážitek se připravuje už na dnešní večer, čtvrtek 15. března. Zazní poezie renesančních a barokních básníků v podání populárního herce Jana Šťastného, člena Divadla na Vinohradech. Renesanční a barokní hudba v interpretaci mezzosopranistky Pavly Švestkové a komorního souboru Atlantis Collegium s uměleckým vedoucím Vítězslavem Podrazilem.

Pavla Švestková

Absolvovala Pražskou konzervatoř u profesorky Yvony Škvárové, sólistky opery Národního divadla v Praze. Studovala autentickou interpretaci barokní hudby na mezinárodních interpretačních kursech ve Valticích pod vedením Poppy Holden (Velká Británie) a prof. Jiřího Kotouče.

Spolupracovala m.j. s Borisem Krajným, Felixem Slováčkem, s klavíristy Jaromírem Klepáčem a Danielem Wiesnerem, s klavírním kvartetem Ensemble Martinů, japonskou klavíristkou Kuniko Watanabe a v literárně hudebních představeních s hercem Janem Šťastným.

V roce 2008 účinkovala v rámci sólových recitálů v Německu, Rakousku a v Maďarsku. Rok na to se jako sólistka představila v Holandsku, Bulharsku, Estonsku, Belgii, USA a Japonsku. Od roku 2008 vystupuje s Orchestrem Atlantis a komorním souborem Atlantis Collegium.

Jan Šťastný

Herce Jana Šťastného si jistě mnozí vybaví z řady rolí v televizních filmech a seriálech. Narodil se ve Zlíně v roce 1965. Studoval pražské DAMU a od roku 1988 do roku 1992 působil v Národním divadle (např. ve hrách Orgon a Katynka z Heilbronnu).

Po odchodu z Národního divadla se stal členem Divadla na Vinohradech, kde se představil mj. jako Marlow ve hře Král Krysa nebo jako Cassio v Othelovi. V roce 2005 zde vytvořil postavu Felixe ve stejnojmenné hře anglické dramatičky Charlotty Jonesové. V současné době Jan Šťastný účinkuje v Divadle na Vinohradech v několika insenacích.

Vítězslav Podrazil

Zakladatel komorního souboru Atlantis Collegium, absolvoval obor dirigování na pražské AMU v Praze ve třídě prof. Václava Neumanna. Během studia pracoval jako asistent dirigenta v opeře Národního divadla v Praze pod vedením šéfa opery Zdeňka Košlera.

V letech 1987 1990 byl dirigentem plzeňské opery a od r.1991 do r.1992 šéfdirigentem Komorní opery Praha. V té době vedl také Symfonický orchestr plzeňské konzervatoře. V roce 1993 založil Orchestr Atlantis a komorní sdružení Atlantis Collegium, které je tvořeno užším výběrem sólistů a členů tohoto orchestru.

Kromě všeobecně známých skladeb tvoří velkou část repertoáru Orchestru Atlantis a Atlantis Collegia duchovní hudba, méně známé skladby starých mistrů a díla soudobých autorů. Někteří čeští a zahraniční skladatelé napsali své skladby přímo pro Orchestr Atlantis nebo jeho komorní sestavu: Premasiri Khemadasa (Srí Lanka), Max Stern (Izrael), Petr Pokorný, Vlastislav Matoušek, Jan Děd, Karel Šimandl, Vít Clar, Stanislav Jelínek, Kazuhiko Hattori (Japonsko), Karel Janovický (Velká Británie), Mark Kopytman (Izrael).