Každoročně v září se v rámci významné celoevropská akce Dny evropského dědictví otevírají návštěvníkům památky, budovy a prostory, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

V Lounech můžete o víkendu navštívit několik zajímavých míst a dozvědět se něco o jejich historii. Na řadě z nich budou probíhat přednášky či komentované prohlídky.

Chrám sv. Mikuláše, který je dominantou a chloubou města bude otevřen od 10 do 17 hodin, v době od 15 do 16 hodin tam povede přednášku Mgr. Jaroslav Havrlant. V 17 hodin rození kostel vážná hudba. Ke dni chrámu sv. Mikuláše vystoupí soubor Verner Collegium. Návštěvníci mohou vystoupat také na kostelní věž a pokochat se výhledem na Louny. Nahlédnout do způsobu života našich pradávných předků a zároveň si vyrobit něco hezkého budou moci příchozí v Archeologickém skanzenu Březno, v sobotu bude otevřen od 13 do 17 hodin, v neděli již od 9 hodin.

Zcela jedinečný pohled na město Louny a okolí si mohou zájemci vychutnat z ochozu Vodárenské věže, která bude přístupná od 10 do 15.30 hodin. Výstup není vhodný pro děti a je vhodný pouze pro fyzicky zdatné.

Prohlédnout si jinak nepřístupné prostory Stálého loutkového divadla budou mít všichni, kteří přijdou mezi 10 a 12 hodinou.

Neméně zajímavá beseda se uskuteční v Sokolovně, a to ve 13 hodin, o historii sokolovny bude povídat Hana Benešová z TJ Sokol Louny.

Navštívit můžete také Oblastní muzeum, Kostel Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. pomocníků či Nový Hrad v Jimlíně. Tam se můžete dopravit zdarma autobusem v 11 hod., zpět ve 12.30, tam ve 13 hod., zpět ve 14.30 hodin.