Věra Špinarová je produkt ostravské soul rockové líhně stejně jako například Marie Rottrová či Petr Němec. Narodila se roku 1951 v Pohořelicích u Brna, ale v sedmi letech se přestěhovala do Ostravy.

Její kontakty s hudbou začaly chozením do houslí a učením se na kytaru a byly provázeny zpíváním. Ještě coby žákyně deváté třídy se přihlásila do pěvecké soutěže, kde si jí všiml Ivo Pavlík a pozval ji na zkušební nahrávku v rozhlase.

První nahrávka v 16 letech

V 16 letech pak už dostala nabídku na první oficiální nahrávku a následné pravidelné vystupování s kapelou Flamingo. Později přestoupila do skupiny Majestic. Obě skupiny patřily v té době do první hudební ligy.

Logo žatecké DočesnéS Majestikem nahrála svůj první velký hit Music Box. Prvního alba Andromeda se dočkala v roce 1972, kde měla mimo převzatých věcí i dvě skladby v angličtině. Na tehdejší dobu nevídané a neslýchané. To už se ale Majestic jmenoval Orchestr Ivo Pavlíka po novém kapelníkovi.

S tím vydržela až do roku 1984. Bylo to její nejúspěšnější období plné hitů většinou převzatých. Raketou na Mars, Kdo nemiloval, Slunečné pobřeží, Fernando (obě ABBA), Kosmická láska od Blondie, dokonce i diskotékové Já mám ráda boogie. Má na kontě duety se zpěváky (Zdeněk Mann, Václav Neckář), ale ten největší hit je rokenrolový duet s Petrou Janů To máme mládež.

Od roku 1985 do roku 1988 nahrává a vystupuje se skupinou Speciál kytaristy Andonise Civopulose. Ten je autorem jejího dalšího hitu Bílá Jawa 250.

Věra Špinarová • vydala celkem 13 desek, z nichž první, Andromeda, vyšla v roce 1972
• asi největší úspěch mělo album Meteor lásky (1982)
• největší hity: Meteor lásky, Bílá Jawa 250, Kdo nemiloval, Slunečné pobřeží, Jednoho dne se vrátíš

V roce 2006 kdy slavila 40 let svého zpívání, jí vyšel výběr hitů „To nejlepší" a stal se platinovým. O rok později byla pozvána jako host koncertu Joe Cockera. Po několika letech v ústraní prožila svůj comeback. Věra Špinarová byla vždy jednou nohou v popu a druhou v rocku, k němuž ji nakonec její hlas předurčoval. To, co ji zdobilo tehdy, ji zdobí i po letech, sytý, výrazný a energický hlas ostravské verze Tiny Turner.

Když umíte zpívat a máte hlas a umíte s ním zacházet, není problém udržet si ho až do důchodového věku a potom můžete dostat pozvání na festivaly zaměřené spíše na lidi, kteří v době vaší největší slávy ještě nebyli na světě. Mimo to už několik let spolupracuje s dalším" mladíkem" Petrem Bendem.

Doprovodnou kapelu vede její syn

Od roku 2010 vede její doprovodnou skupinu syn Adam Pavlík. Spolu se objeví na Dočesné a určitě se svým hlasem bude pokoušet bořit aspoň bariéry věkových hranic, když ne letní kino. Muzika totiž není ani pro mladé ani pro staré. Je jen pro lidi, kteří jí umějí poslouchat.

Těsně před Dočesnou ji čekají tři koncerty se Suzi Quatro, na podzim pak společné turné s Petrou Janů.

V Žatci na Dočesné vystoupí v pátek 5. září v letním kině od 19.50 hodin.

Jiří Navrátil