Opět jiný než loni, ale zas pestrý a slibnými jmény „vonící" je i v 18. roce své existence festiválek Litoměřický kořen. Více v rozhovoru s Michalem Hanzlem, pořadatelem a zakladatelem této sympatické severočeské akce se světovými přesahy.

Tradičně na Kořeni hrává zajímavá, u nás většinou neznámá zahraniční kapela, letos ukrajinská Zapaska. Čím vás zaujala, občas jakoby souzněla s Dva…
Zapaska je společný projekt ukrajinské dvojice hudebníků Jany Špačynské a Pavla Nechytajlo. Hrají takový lo-fi indie folk-pop. Podobnost s Dva je podle mého jen v tom, že Zapaska je také duo. Hudebně mají blíže spíš k slovenským Longital.

Souvisí koncert Zapasky s tím, že jeli/jedou turné s Longital?
Ani ne, Zapaska se právě pohybuje po Čechách. Psali, že by si rádi zahráli a zároveň si užili celý festival. Tak jsme se domluvili.

Poprvé je na Kořeni Lachtaní divadlo, přiveze Šípkovou Růženku. Už jste je potkal, či přijedou na základě doporučení?
Lachtaní divadlo jsem bohužel neměl tu čest vidět naživo. Na základě několika doporučení jsem se snažil o jejich vystoupení i v minulosti a letos to vyšlo.

Uvidíme i někoho, kdo hrál už na některém z prvních ročníků a po letech se vrací?
Třeba na úplně prvním ročníku před osmnácti lety hrál Petr Váša, tenkrát jako sólista. Letos se tu představí se skupinou Ty syčáci.

Je ten případ třeba i trio Kopir Rozsywal Bestar? Jméno se mi vybavuje, hudba nikoli. Čím jsou zajímaví, jak pobaví?
Kopir na Kořenu nikdy nevystoupili. Na hudební scéně se krátce pohybovali před cca patnácti lety. Už tehdy hráli takové nadčasové „halekačky". To samé přivezou i na Kořen, a to ve složení: Kristýna Lhotáková (akordeon, zpěv), Ladislav Soukup (kontrabas) a David Skála (bicí).

Dá se čekat, že ulítlé a provokativní brněnské hiphopové dívčí duo ČokoVoko přiveze nový repertoár, že „jen" nezopakuje loňský repertoár?
Nevím. Každopádně každé vystoupení ČokoVoko je neopakovatelné.

Dáváte si někdy i podobné podmínky, nebo je „zcela jedno", co kapela na Kořeni předvede?
Někdy se domlouváme na speciálním setu „jen pro Kořen". Letos se to týká třeba skupiny Traband doplněné o Tubový kvartet Síla. To návštěvníci těžko jinde uvidí.

Dlouho nebyla na Kořeni pořádná romská kapela. Změní se to? Jak koukám, letos asi ne, že?
Letos ne, uvidíme v budoucnu.

Loni zde hráli skvělí herci z Divadla Sklep, letos sází Kořen na Brňáky Poláška a Lišku s houslistou Zbrožkem. Co od nich čekat? Hrají spolu běžně, či je to opět „sestava jen pro Kořen"?
Není to sestava jen pro Kořen. Herci se představí ve hře Milostný trojúhelník. V anonci na ni se dočteme: „Milostný trojúhelník je autorské představení založené na improvizaci. Díky třem hlavním protagonistům, klaunům odlišného ražení, slibuje tato hra mnoho legrace, ale hlavně půjde o odkrývání složitosti propletence lidských vztahů. V Milostném trojúhelníku můžete čekat všechno, pantomimu, hudbu, kontakt s diváky a divačkami, tanec, a je možné, že nakonec půjde o Čtyřúhelník."

Na své první desce mi Lemura Lepá připadala až protivně afektovaná, bohužel mě moc nebavila. Změnilo se to, nebo je to zkrátka její styl a humor?
Mně tak nepřipadá. Mám rád „sklepácký" humor a Lenka Vychodilová jakožto jedna z hlavních person tohoto divadla ho naplňuje vrchovatou měrou.

Jen těžko lze o některé z kapel letoška napsat, že to je etno, jaké na Kořeni občas bývá. Nebo se pletu a někdo pěkným etnem festiválek i překvapí?
Jde to například napsat o multikulturním sdružení umělců a hudebníků z Číny, Kurdistánu, Arménie, Švýcarska, Čech a USA ALLSTAR REFJÚDŽÍ BANDu.

V pátek končí Kořen filmem, antiutopií La Antena. Je to další věc, vedle amfiteátru, co propojuje Kořen s filmovým klubem Litoměřice?
Ne s filmovým klubem, ale s občanským sdružením Kinoklub Ostrov.