Další skvělou akci si připsali na konto pořadatelé festivalu Rock for Church(ill), který se uskutečnil v pátek 30. a v sobotu 31. srpna ve Vroutku na Podbořansku. Program nabídl hvězdy světové i české hudební scény. Opět se podařilo také vylepšit areál, kde přibylo například hřiště na volejbal a další odpočinková zóna.

Pátek odstartoval krátce po poledni, takže většina návštěvníků neměla možnost vidět například punkovou legendu Plexis nebo zajímavý projekt Pipes and Pints. Už na Sto zvířat to ale pod podiem vřelo a nadšení tisícihlavého davu dosáhlo po vystoupeních Sunshine a Polemic vrcholu s nástupem německých rockerů Donots. Energická show byla bezesporu jednou z nejlepších prvního festivalového dne a posluchači ji také náležitě odměňovali křepčením a bouřlivým potleskem.

Pak už přišel čas na návrat české legendy. Michael Kocáb přímo na podiu vstal z rakve a začal mejdan pod taktovkou Pražského výběru. Takový začátek je více než symbolický, protože skupina začala loni na podzim opět po šesti letech koncertovat v původní sestavě. A jak už se nechali členové Pražského výběru slyšet, po dokončení současného turné si dají opět delší pauzu. Příští rok nemají v plánu vystupovat vůbec. O to více se fanoušci na Rock for Church(ill) těšili na specifický zvuk, který nikdo jiný než Pražský výběr nenabízí.

Skvělá muzika zněla dlouho přes půlnoc

Páteční noc uzavírali španělští Che Sudaka a švédská seznace Movits!, kteří udrželi celý festivalový areál na nohou až do dvou hodin ráno. Mezitím své umění na DJ scéně předvedli kromě jiných uznávaní britští The Freestylers a Matrix & Futurebound.

Plná novinek, překvapení i očekávaných hitů byla sobota. Novou desku připomněli stále provokativní a vtipný Xavier Baumaxa, taneční Skyline, skvělí Prago Union s živou kapelou i nový projekt Android Asteroid. Letos do krásného areálu Myslivny opět zavítali téměř už stálí hosté United Flavour; zazpíval s nimi i U-cee. Kdo do této chvíle ještě nepropadl rytmickému pohybu a povzbuzování hudebníků, jistě neodolal jamaskému uragánu reggae, s kterým doslova vtrhl na podium Perfect Giddimani. Ten na poslední chvíli přijel místo původně avizovaného Anthonyho B.

Narozeninový koncert propršel

Se setměním se ozvala příroda. Krátce před očekávaným vystoupením Tata Bojs začal drobný, nicméně vytrvalý déšt. Málokomu to však vadilo, a tak Tata Bojs přivítalo burácení tisíců fanoušků. „Slibujeme, že až dohrajeme, budeme stejně mokří jako vy," povzbuzovali tleskající dav hudebníci. A nelhali. Skvělé vystoupení v rámci turné k 25. výročí skupiny bylo zlatým hřebem festivalu. Unikátní vizuální show, známé hity, bezprostřednost kapely a nadšení posluchačů namíchalo dokonalý zážitek. Tata Bojs si dokonce připravili i překvapení – zahráli jeden ze svých největších hitů, Pěšáky, na alternativní nástroje. Basovou kytaru tak nahradily plastové trubky, kytaru květináč s připevněným prknem a jednou strunou, klávesy „foukací" lahve. 

Změna počasí naštěstí nenarušila happening Světlo pro svět, při němž lidé zapalují svíčky. Výtěžek jde na pomoc nevidomým v Africe. „Loni jste tady vybrali rekordních skoro 45 tisíc korun, které zachránily zrak 53 lidem!" dozvěděli se návštěvníci. Po milé akci vyčkávali ti otrlejší na další unikátní vystoupení. Duo britských kapel The Herbaliser a The Qemists Live bavilo opět dlouho přes půlnoc.