Měsíc květen bude v Lounech nejen básnickým časem lásky, ale tentokrát i hudby. Připravuje se totiž nový festival pod širým nebem – 1. Jarní Zloun-fest. Pořadatelé pozvali řadu zvučných jmen.

Kapely více i méně známé se sjedou 9. a 10. května na lounský cyklistický stadion. „Osobně se nejvíc těším na skvělou Věru Špinarovou, to bude velký zážitek. Věřím ale, že si každý najde v programu to své," říká Věroslav Emingr, jeden z pořadatelů velké hudební události. A zveřejněný rozvrh kapel nasvědčuje, že tomu tak skutečně bude. V pátek vystoupí například Michal Hrůza, České Srdce, Mandrage, Dukla Vozovna, Tři Sestry Banditos, Brutus nebo Vypsaná Fixa. Sobotu pak ozdobí vystoupení již zmíněné V. Špinarové & Adam Pavlík Bandu, Anety Langerové, Petra Bendeho, Kreysonu, UDG, Totálního Nasazení nebo oblíbených Wohnout a řady dalších.

Žádná tlačenice, jen super zvuk

Cyklistický stadion byl pro konání pečlivě vybrán. Pojmout by mohl až šest tisíc lidí. „Ambice toho dosáhnout ale nemáme. Každý bude mít dostatek prostoru. Například prodejní stánky budou umístěny až vzadu na atletické dráze, takže kromě podií budou mít lidé celé hřiště pro sebe. Navíc je tam ochoz, z kterého se otevírá pohled na celý festival a je tam super zvuk. To už jsme na místě zkoušeli," usmívá se V. Emingr. „O ten betonový klopený ovál se to totiž tříští a odráží směrem nahoru," dodává. Navíc je areál mezi Louny a Dobroměřicemi relativně odlehlý, až na zahrádkářské kolonie, produkce by tak neměla rušit obyvatele.

K dobré hudbě a družné náladě patří bezesporu také občerstvení a nápoje. Hlavním pivem festivalu bude Radegast, zájemci tam najdou ale také Birel a pro fajnšmekry bude připravena navíc tradiční „plznička". Odpočinout si bude možné ve třech velkoplošných stanech.

Předprodej v plném proudu

Příznivou zprávou pro hudbychtivé návštěvníky by mělo být zachování časů vystoupení. „Ty časy jsou dané a podle nich pojedeme. Posuny by neměly být," slibuje organizátor. To je důležité i proto, že kapely se budou střídat na dvou podiích. Nemělo by se tedy stát, že se produkce budou krýt.

Vstupenky na pro Louny výjimečnou akci jsou už v předprodeji v síti Ticketportal. Ve vlně, která skončí 31. března, lidé zaplatí za dvoudenní lístek rovné čtyři stokoruny. Pak už budou vstupenky zase o něco dražší. 

Cyklistický stadion, jak by měl vypadat při jarním festivalu

Cyklistický stadion, jak by měl vypadat při jarním festivalu.  Zdroj: archiv pořadatelů, reprofoto, Mapy.cz

ZLounFest a 1. Jarní Zloun-festV listopadu vstoupil do života smělý projekt s názvem ZLounFest. Šlo o hudební festival, který se konal zčásti v městské sportovní hale, zčásti na sousedním venkovním cvičišti. Něco takového Louny ještě nezažily. Jako hlavní organizátor za ním stál Josef Šupík. Mladík s velkými ambicemi, které dokázal úspěšně zrealizovat a během roční práce vtisknout heslo „zlounfest" do paměti hudebních fanoušků. Už tehdy avizoval konání také jarního ročníku. Na něm už ale nepracuje.

Těsně po jeho čerstvém nástupu na vysokou školu se situace změnila. „Pořádání takové akce už bych při nových povinnostech časově nezvládal," vysvětlil již dříve Deníku. Příležitosti se proto chopil nový organizační tým a naplánoval 1. Jarní Zloun-fest. Jedním z jeho hlavních pilířů je Věroslav Emingr, který spolupracoval i na podzimní akci.

Podobnost názvů není „čistě náhodná", přesto je podle něj rozdíl dostatečný. „Jinak se to píše, což jistě každý rozezná. Základ je v tom Zloun – coby zlý. Oba názvy akcí jsou zaregistrovanou ochrannou známkou. A takových, kde se slovo „zloun" vyskytuje, jsou desítky," vysvětluje V. Emingr. Nechat ležet úspěšný projekt by byla přeci jen škoda, zejména v Lounech. „Prioritou je, aby se tu něco dělo," dodává.