Již od soboty se bude po čtyři dny konat první ročník divadelního festivalu Young For Young. Pořádá jej Městské divadlo Most (MDM).

„Po zkušenostech a ohlasech z loňského dvoudenního nultého ročníku se domníváme, že festival tohoto druhu má smysl nejen pro naše diváky, divadlo, město a region, ale nabízí i příležitost pro samotné soubory,“ popsala mluvčí divadla Ivana Bonaventurová. Zároveň je tento 1. ročník součástí letošních oslav - 100. výročí od otevření historické budovy Městského divadla v Mostě.

A proč právě název Young For Young? „Je to festival mladých divadel. Mladými divadly se rozumí výběr profesionálních souborů s mladými herci i tvůrci. Mladými diváky se rozumí všichni diváci s mladým duchem, myšlením, pohledem na svět,“ doplnila Ivana Bonaventurová.

Letos je oproti loňskému ročníku jedna novinka – a to zvolení nejlepší inscenace od studentů. Diváci budou v celém programu aktivně zapojeni formou slosovatelných hlasovacích lístků. Vylosovaný výherce poté získá mládežnické předplatné pro dvě osoby a výhru bude moci zapít lahodným divadelním vínem.

Podruhé také udělí divadlo cenu Forever Young známé tváři. Po loňském ocenění Ljubě Skořepové ji získá Lubomír Lipský.

Festival se bude konat ve dnech 23. - 26.března. Ve čtyřech dnech je pro návštěvníky přichystáno celkem dvanáct titulů, pět koncertů, výstava, workshopy, taneční program, soutěžní anketu a další. Všichni jistě ocení výhodné festivalové vstupné.

Program letošního festivalu

Ve středu 23. března zahájí festival v 10.00 v MDM snové drama Peer Gynt. Předvedou jej studenti pražské DAMU z katedry činoherního studia. Vstupné je 50 Kč. Od 17.30 ve foyer MDM vás pobaví mistrovská improvizace dvou týmů - Improliga. To vše v podání žáků ZUŠ Moskevská pod vedením herečky Terezy Liškové. Hodinu poté vás před divadlem okouzlí ohnivá šou skupiny IPH - Terezy Braumové a Lucie Vaníčkové. Zároveň ve foyer vystoupí Komorní sdružení ZUŠ Litvínov.

Od 19.00 čeká diváky na Komorní scéně MDM Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství. Hra na motivy románu Ingvara Ambjornsena Pokrevní bratři vypráví příběh dvou mužů, kteří jsou připraveni na skvělá dobrodružství a chtějí žít. V režii Věry Herajtové hrají Jiří Kraus, Radim Madeja, Jiří Rumpík a další. Vstupné je 140 Kč, studenti zaplatí 70 Kč. O saxofonovou pohodu se postará Sax Band ze ZUŠ Litvínov. Ti zahrají od 21.00 hodin.

Představení Divadla Rozmanitostí

Čtvrteční den odstartuje od 10.00 na Komorní scéně divadelní aktovka Tele od Hanse Sachre a Vítězslava Větrovce. Uvede ji Divadlo Šavgoč a JAMU Brno. V režii Vítězslava Větrovce hrají Veronika Lazorčáková, Tomáš David a Vojtěch Johaník. Vstupné je 50 Kč.

Poté potěší zejména nejmenší diváky (od pěti let výše) Divadlo rozmanitostí se hrou Saxana – Dívka na koštěti. Podle filmového scénáře Miloše Macourka, Hermíny Frankové a Václava Vorlíčka upravil Jiří Ondra. Představí se herci Petr Čulík, Tereza Karásková, Tereza Lišková, Jitka Raková, a další. Vstupné je 50 Kč.

Od 18.00 překvapí před divadlem streetdance skupina The F.A.C.T. Zároveň ve foyer divadla povede Tereza Braumová Workshop a show s POI – aneb Zkroťte si své koule. Dále bude v divadelním klubu probíhat scénické čtení herců Víta Herciny a Michala Pětíka. Těšit se můžete na monodrama Lano o muži, který se ocitl na dně, a na román Rituály.

Na Komorní scéně od 19.00 zhlédnete hru Zpověď masochisty. Hra je prvním počinem rezidentního programu Centra současné dramatiky pro Divadlo Letí a projekt pražského studia Švandova divadla Hydepark. Vstupné je 190 Kč, studenti platí 90 Kč. Od 20.30 se ve foyer divadla předvede rocková kapela Rock.

Pátek nabitý od rána do večera

Páteční program začne s úsměvem klaunérie Talíře. Vystoupí Ctibor Turba, J.Bilbo Reidinger a Štefan Capko – Števo. Vstupné je 50 Kč. Ve dvou časech – v 16.00 a 16.30 – vás herci provedou zákulisím divadla. Začátky exkurzí jsou ve foyer u šaten. Poté se ve zkušebně MDM ukáží studenti 2. ročníku Vyšší odborné školy herecké z prahy – Pidivadlo. Odvážná inscenace „kaBARet láska aneb vy nemáte žízeň?“ vás zavede do vztahů mezi muži a ženami, které vychází z autobiografických příspěvků studentů. Vstupné je 50 Kč.

V 17.00 nachystalo Divadlo rozmanitostí premiéru Dášeňky, kterou podle Karla Čapka napsali Kateřina Fixová a Antonín Klepáč. Vstupné je 80 Kč. Poté vás v podvečer pobaví ve foyer MDM litvínovská kapela Coffee Break. Po nich přijde na řadu černá groteska Havran (Allan Edgar Poe) v podání pohybového divadla Veselé skoky. Na Komorní scéně se přestaví šest tanečníků, houslistka a bubeník. Vstupné je 190 Kč a 90 Kč. Celý večer uzavře opět kapela Coffee Break.

26. března se opět představí Divadlo rozmanitostí se hrou Dášeňka. Po představení proběhne od Agentury Štěstíčka malování na obličej a budete moci nahlédnout i do zákulisí divadla. Od 14.00 si budete moci vyzkoušet step pod vedením zkušeného lektora a člena činohry MDM. Zájemci se mohou přihlásit na e-mail bona@divadlo-most.cz.

Hodinu poté se, opět ve zkušebně divadla, uskuteční workshop Herecký vývoj od studenta po…, který povedou členové činohry MDM. Zájemci se mohou opět přihlásit přes e-mail. V 17.00 uvede Divadlo Vosto5 - malá scéna Studia Ypsilon Praha – hru Teatromat. Diváci mohou rozhodnout o osudu hlavní postavy a vývoji celé hry. Vstupné je 130 a 70 Kč. Od 18.00 vystoupí na chůdách Jarda z Long Vehicle Cirkus, dále kapela herce Lukáše Rouse Fake Mooses a od 19.00 před divadlem ohnivá skupina IPH se svou šou.

Cena Forever Young Lipskému

Na velké scéně bude od 19.30 připraveno představení La Putyka divadla Skutr Praha. Vstupné je 400 a 200 Kč. Před začátkem představení proběhne ještě slavnostní předání ceny Forever Young herci Lubomíru Lipskému.

Celý festival uzavře ve 22.00 ve foyer diskotéka herce Zdeňka Turka a Poi show s Terezou Braunovou.