Historicky první podzimní hudební festival se už nyní intenzivně připravuje v Lounech. I když jaro ještě ani nezačalo, dvacetiletý student Josef Šupík už má plnou hlavu toho, co bude v listopadu. Pořádá totiž ZLounFest s podtitulem Small indoor festival. Potvrzena už je pětice více než atraktivních kapel.

ZLounFest se bude konat 9. listopadu v lounské sportovní hale. Loni tam vystoupil Dalibor Janda, letos už bratři Nedvědové, ale tentokrát si na své přijdou i fanoušci o poznání říznější muziky. Potvrzeno je zatím pět hudebních formací, z nichž se každá vyznačuje osobitým zvukem i projevem. Louňany jistě potěší vystoupení kapely Portless. Pro někoho možná zatím nepříliš známé jméno odkryje své tajemství při srovnání s formací Support Lesbiens. Ta své dvacetileté působení sice nedávno a překvapivě ukončila, její členové Kryštof Michal, Zbyněk Raušer, Jan Daliba a René Rypar ale pokračují právě v tomto projektu.

Vyřádíme se dosytosti…

Zasloužený úspěch si užívá i další formace, na kterou se můžeme těšit. „Přijedeme," vzkázali totiž Charlie Straight. A že je o co stát, potvrzuje kromě samotné přízně fanoušků například i několik cen Anděl. V lounské sportovní hale uvidíme také energií sršící Praque Conspiracy. Už nějakou dobu jde tato partička poněkud jinou cestou, než pod dřívějším názvem P. Ska Conspiracy. Jak je patrné, o ska už tolik nejde – výtečné výkony na podiu jsou ale i nadále samozřejmostí.

Logo ZLounFestu Další potvrzený host, kapela Fishing Strip, bude šálkem kávy pro vyznavače punku, říznutého popem. Nebo možná popu, okořeněného punkem. V každém případě čtveřice mladíků původem z Topoľčan předvede na severu Čech to nejlepší ze své tvorby. A na stejnou strunu zahrají i v našich končinách o poznání známější Rybičky 48. Pop-punková formace dorazí z Kutné Hory. Příležitost dostane i některá z místních kapel. „V létě uspořádáme online hlasování, v kterém si lidé sami vyberou, koho by chtěli vidět a slyšet. Už teď se mi hlásí spousta skupin," dodává J. Šupík.

Vstupenky na akci jsou již v předprodeji v síti TicketPro. Až do konce května nebo vyprodání 550 kusů je lze pořídit v síti TicketPro za 350 korun. Poté cena vzroste do konce října na 400 korun. Na místě pak bude lístek k dostání za 549 korun, pokud ovšem nějaké zbudou. Pořadatelé nabízejí také VIP emisi za bez koruny jeden tisíc.

Mladík uspořádal benefiční koncert jako úkol do školy

Josef Šupík nahlíží do diářeJosef Šupík je mladík z Loun, který si vzal pořádání hudebních a společenských akcí za své. Tentokrát chystá velký festival ZLounFest. Není bez zajímavosti, že absolvoval roční studijní stáž v USA, zajímá se kromě jiného také o psychologii, z které právě skládá online kurz v Kanadě.

Je ti dvacet let a ještě chodíš do školy. Přesněji do čtvrtého ročníku na Gymnáziu V. Hlavatého v Lounech. Jak se ti daří všechno zvládat?
Aktuálně mám před sebou maturitu, to je pravda. (směje se) Ale zatím je času dost, takže se mohu věnovat organizování festivalu i studiu. To rozhodně nepodceňuji. Ale komunikaci s kapelami a další záležitosti kolem ZLounFestu řeším průběžně i ve škole – přes telefon.

Připravuješ relativně velkou akci. Jak tě napadlo něco takového v Lounech uspořádat?
Louny zkrátka potřebují velkou hudební akci. Spousta zdejších lidí jezdí po festivalech, ale na menší akce přímo tady nepřijdou. První myšlenka samozřejmě byla uspořádat tu letní festival, třeba v areálu výstaviště. Ale takových akcí je spousta. Proto jsem zvolil akci v hale a v listopadu, tedy mimo festivalovou sezonu. Věřím, že lidé v tomto „hluchém" období rádi přijdou a budou se dobře bavit.

ZLounFest ale nebude tvůj první počin. Jak to celé začalo?
To bylo v prvním ročníku na gymnáziu, kde jsem jako patnáctiletý kluk dostal za úkol vytvořit něco prospěšného pro okolí. Za jedničku! (směje se) Hudební festivaly mne odjakživa fascinují a rád bych se jim věnoval jako životnímu hobby. Vydal jsem se tedy touto cestou a zorganizoval první ročník benefiční akce Pro pejska a kočičku na podporu zvířat v Jimlínském útulku. Samozřejmě jsem potřeboval pomoc zkušenějších organizátorů, bez kterých bych to nezvládl. Ohlas byl úžasný a tahle benefice se stala tradicí. Byly to hodně cenné zkušenosti. Potom jsem uspořádal koncert v garáži. V březnu, v blátě a sněhu, kapela hrála skutečně v garáži, lidé se hřáli u ohně… Přišla jich asi stovka. Dokážeš si to představit? (směje se)

Bereš, zdá se, své „hobby" hodně vážně…
To ano, vždyť festivaly jsou krásné! Letos se mi podařilo domluvit se na Sázavafest, že tam budu přikukovat pod ruce zkušeným pořadatelům a něco se přiučím. Na to se hodně těším.

Děkuji za rozhovor.