Lounská hudební scéna je opět o něco bohatší a rozmanitější. Vystupovat začala totiž metalová partička Fog Of Grey. A je na co se těšit!

Ačkoliv název se dá přeložit nejlépe ve smyslu mlhavá šeď či šedivě mlhavý, nic takového od jejich hudby nečekejte. Jde o poněkud temný, nicméně energický metal se spoustou zajímavých prvků. Většinu členů kapely totiž tvoří již zkušení matadoři, pro které je hra na nástroje takřka stejně přirozená, jako dýchání.

Fog Of Grey vznikli na troskách někdejší metalové partičky Awake, kteří se rozpadli v roce 2000. Nikoho tak asi nepřekvapí, že za bicí znovu usedl Lumír, basovou kytaru stále stejně tvrdě drtí Honza, pozoruhodná kytarová sóla a riffy berte od Pavla jako samozřejmost. Tolik tedy původní sestava, která se nově rozrostla o doprovázejícího kytaristu Zbyška.

Velkým překvapením bylo přizvání klávesisty Martina. Tento nástroj ostré hudbě nijak nedominuje, naopak ji určitým způsobem tmelí a rozhodně jde o zajímavý krok. Další překvapení čekalo na Tomáše, posledního nováčka a současného zpěváka kapely. „Hudební výchovu jsem na základní škole nesnášel, noty neumím a nikdy jsem nic takového nedělal. Z ničeho nic mne oslovili a najednou zpívám ve dvou kapelách,“ směje se mladík, kterého s mikrofonem v ruce rozhodně nepřehlédnete. Respektive nepřeslechnete. (Druhou kapelou je Iluze skutečnosti, pozn. red.)

Pro lidi, kteří o muzice něco vědí

Právě Tomáš určuje další směr, kterým se původně ryzí vyznavači metalu vydali. Rychlou, rytmickou hudbu s nepřeberným množstvím kytarových „parádiček“ totiž doprovází téměř hardcorovým zpěvem.

Fog Of Grey skutečně nejsou nějakou zábavovou kapelou, kterou si můžete poslechnout za pochodu a ihned si o ní udělat konečný obrázek. Pokud se alespoň na chvíli zaposloucháte, náhle se ze smršti začnou odvíjet desítky a stovky jednotlivých melodií a témat. Zkušení hudebníci už dobře vědí, co si mohou s nástroji dovolit a využívají toho maximálně. Posluchači mohou být svědky skutečně poctivé muzikantské práce, slibující například precizní kytarová sóla, i určitého hledání nových možností ve spolupráci se zmíněnými novými tvářemi.

Oficiální stránky kapely najdete na www.fogofgrey.freepage.cz

„Hrajeme pro všechny lidi, kteří mají rádi tvrdou muziku, která navíc o něčem je. V Lounech je takové hudby v současnosti nedostatek, i když je tu hodně zajímavých projektů. Kdysi tu byly spousty punkových i hardcorových kapel, ale ty jsou už většinou pryč,“ shodují se Pavel a Tomáš. Jako většina hudebníků ani oni nemají rádi „škatulkování“. Metalové kořeny ale zapřít nemohou a ani nechtějí. Kdo o hudbě alespoň něco málo ví, jistě ocení melodičnost a hlavně vysokou technickou úroveň.

Tomáš: Necítím se jako prorok

Velkou pozornost věnují Fog Of Grey i textům, ačkoliv napoprvé jim rozhodně rozumět nebudete. Jde v nich především o poukázání na problémy dnešní společnosti, špatné mezilidské vztahy, sobeckost a další neduhy. A to nejen prostým konstatováním, že je zle; autoři se snaží jít do hloubky, kterou by možná nikdo v tomto stylu hudby ani nehledal. „Necítím se jako nějaký prorok, který jde něco těm lidem zvěstovat. Je ale pravdou, že o problémech se má mluvit, tak se o to snažíme,“ vysvětluje svůj postoj zpěvák Tomáš. „Je to takové jako nastavování zrcadla, snaha otevřít lidem oči a přimět je přemýšlet,“ přidává se kytarista Pavel.

Ačkoliv by se chtělo říci, že negativismu je v dnešní době příliš a další taková kapela k ničemu dobrému nemůže přispět, opak je pravdou. „Je spousta klidných a pozitivních lidí, kteří zpívají o neštěstí a zlu. Je to prostě takový ventil, jak tu frustraci ze sebe dostat, upozornit posluchače, že něco v téhle společnosti není v pořádku. Z podia pak už jdu jako normální usměvavý kluk a celkem i optimista,“ dodává Tomáš.

Fog Of Grey mají za sebou v této sestavě a pod tímto názvem teprve dvě vystoupení, a to v lounském hudebním klubu GeTiToN a na nedávném festivalu Antikotel. Není se co divit, oficiálně si datují založení teprve na letošní únor.

A cíle? Hrát, hrát, hrát. Kapela jako celek je zatím na úplném začátku a své příznivce si ještě hledá. „Rozhodně chceme co nejvíc koncertovat. Bude-li možnost, tak třeba na nějakých motorkářských srazech, které máme rádi,“ shoduje se kapela. Postupem času by mohlo dojít i na nějakou desku, ale to je ještě spíše snem, než plánem. „Chceme jednoduše hrát, dělat muziku, kterou máme rádi, a bavit se tím,“ uzavírá kytarista Pavel.