Galerie Benedikta Rejta v Lounech i v prosinci pokračuje s doprovodnými programy k právě probíhající výstavě Zdeňka Sýkory.

Ve čtvrtek 9. prosince od 17:00 hodin budou mít návštěvníci jedinečnou možnost zhlédnout dokumentární snímek nazvaný Svoboda, prostor, náhoda v díle Zdeňka Sýkory, který galerie uvede v rámci cyklu Filmotéka GBR.

Jde o vůbec první filmový materiál natočený o osobnosti a díle tohoto významného lounského umělce. Jeho autorem je pedagog pražské univerzity Jaroslav Vančát, který se zabývá vizuální kulturou a mimo jiné také českou výtvarnou tvorbou se strukturním základem od 60. let po současnost. Film vznikl v roce 1988 ve spolupráci s Josefem Maňákem (režie) a Marií Cikánkovou (střih) a původně sloužil jako materiál pro tehdejší Audiovizuální centrum Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Zdeňka Sýkoru lze považovat ze jednoho z nejvýznamnějších českých umělců 2. poloviny dvacátého století, který se dočkal úspěchu také na mezinárodní úrovni. Jeho Struktury a Linie můžeme dnes vidět ve světových zahraničních galeriích a uměleckých sbírkách.

Letos v únoru Sýkora oslavil své 90. narozeniny a při této příležitosti mu Galerie Benedikta Rejta připravila jubilejní výstavu, která potrvá až do konce února příštího roku. Tím ale doprovodné akce nekončí.

Program přednášek, filmových promítání a koncertů pokračuje po celou dobu trvání výstavy a svým návštěvníkům nabízí neotřelé kulturní zážitky spojené s prohlídkou jedinečného souboru více než čtyřiceti děl tohoto významného lounského umělce.

Jana Zajoncová
autorka je lektorka Galerie Benedikta Rejta