Tři koncerty z velkého akustického (unplugged) turné hitové slovenské pop rockové kapely Elán z technických důvodů odpadly. Nejblíž to tedy i Liberečané mají na Jožo Ráže a spol. do Domu kultury Ústí.

Co nás čeká? O tom více v rozhovoru s Rážem, kytaristou, zpěvákem, autorem hitů.

Na podzim jste měli tři halové koncerty s obřím pódiem, velkou aparaturou, projekcí… Proč jste se to vše rozhodli vyměnit za komorní prostředí divadel?
Je to experiment. Chtěli jsme se opět přiblížit lidem, kontaktu s nimi. A podařilo se to. Lidé to vnímají pozitivně.

V čem kromě kapacity a komornější atmosféry vy osobně vnímáte největší rozdíl?
Právě v tom kontaktu s lidmi. Díváte se jim do tváří a na konci, když nás nechtějí pustit pryč z pódia, tak mnohdy mají v těch tvářích slzy. A to je něco neskutečně pozitivního.

Na unplugged turné Elán v divadle vystupujete sami bez doprovodné kapely. Nelákalo vás přibrat s sebou např. smyčcové kvarteto, které v takovém případě jiné skupiny často využijí?
Vůbec ne. Tohle je velmi zvláštní program, který hrajeme jenom my tři, Vašo, Jano a já. Já pouze zpívám, Vašo hraje na klávesy a Jano na kytaru. Všichni zpíváme a debatujeme s lidmi, takže kvartet nepotřebujeme.

Kdy Elán vystupoval takto ve tříčlenné sestavě naposledy?
Na to si nevzpomínám. Myslím že nikdy.

V rámci večera prokládáte hudební program monology. Na jaké téma? Můžete to návštěvníkům, kteří Elán v divadle ještě neviděli, přiblížit?
První část turné Elán v divadle se uskutečnila vloni na Slovensku a program byl postavený k očekávanému konci světa. Nevěřili jsme v něj, ale debatovali jsme o něm s lidmi. Jim se toto téma líbilo a lehce se zapojovali.

Do jaké míry je program koncepční, jak moc improvizujete?
Program je vymyšlený. Improvizace samozřejmě možná je, každý si mluví a dělá, co chce, ale základní program je předem daný.

Výjimečným toto turné činí i fakt, že si na pódium zvete návštěvníky, kteří si s vámi na jevišti mohou povídat, hrát i zazpívat. Překvapil vás na slovenské části turné nějaký moment či otázka diváka, kterého jste si takto vyzvali na pódium?
To ne, oni jsou na pódiu zpravidla velmi vynervovaní a ve stresu. Ale i tak je to velice milé a příjemné.

To si opravdu na pódium zvete hosty přímo z publika? Nebojíte se třeba, že by se také mohl přihlásit někdo, kdo zpívat nebo hrát vůbec neumí?
Ovšem, diváky si vybíráme úplně náhodně, proč ne? Zatím všichni zpívali celkem dobře, písničky znají, takže s tím není vůbec žádný problém. A i kdyby neuměli, je to legrace a lidé se u toho baví.

Jaký je postoj Elán k divadlu ve vašich soukromých životech? Navštěvujete divadla?
K divadlu máme rozhodně pozitivní vztah a rádi ho navštěvujeme.