Město Žatec je v současné době k vidění v českých kinech. A to ve filmu Úkryt v zoo, jenž se v žateckých ulicích natáčel na podzim roku 2015. Žatecké digitální kino jej uvede ve čtvrtek 6. dubna od 20 hodin, v Lounech se bude promítat o den dřív – ve středu 5. dubna rovněž od 20 hodin.

Film Úkryt v zoo, který je příběhem Židů ukrytých za války ve varšavské zoologické zahradě, patří v současné době k nejnavštěvovanějším snímkům v českých kinech. Příběh o uprchlících z varšavského ghetta, kteří našli útočiště ve výbězích tamní zoologické zahrady, vznikl podle skutečné události. Nebezpečný plán se zrodil v hlavě manželky jejího ředitele a výsledkem bylo přes tři sta zachráněných lidí.

Na Hošťálkově náměstí vyrostlo pro potřeby filmařů tržiště.
Francouzské filmaře vystřídali v centru Žatce Američané

Pod názvem The Zookeeper's Wife se film natáčel v Žatci na podzim roku 2015 v jeho historické části kolem radnice a synagogy. Ve filmu se objevila řada českých herců, například Martha Issová, Arnošt Goldflam, Jitka Smutná a Alena Mihulová.

V neděli 9. dubna bude mít v České televizi premiéru snímek Zádušní oběť. I tento film chtěli na podzim roku 2015 natáčet jeho tvůrci v Žatci, záměr si však rozmysleli a upřednostnili jiné lokality.