Po dvou letech nám přijede zazpívat a zahrát Pavlína Jíšová. Tentokrát to bude za tepla v Městském divadle v Žatci a poněkud delší. Stane se tak ve čtvrtek 8. prosince v čas obvyklý, tedy v 19:30 hodin.

Přijede ve zvláštní sestavě, kterou tvoří dívčí trio a jeden muž. Sestava se sestává ze zvučných a zajímavých jmen. Oním mužem je známý hráč na „vše co má struny“, Michal Vašíček, bývalý spoluhráč Vlasty Redla. Další moravskou posilou je písničkářka Petra Šany Šanclová, známá především spoluprací s Bokomarou a Vlastou Redlem. Zbytek už je rodinná záležitost: Pavlína Jíšová a její dcera Adéla Lounková.

Sestavy, kde převládají ženy nad muži a navíc jsou to ještě písničkářky, často, zda-li vůbec, návštěvníci folkových koncertů nepotkávají.Přesto však, při vší úctě ke kvalitám ostatních členů kapely, je samozřejmě první hvězdou Pavlína Jíšová.Je to přirozený pěvecký talent z jihočeské folkové líhně, který se vyvíjel správným směrem. Jako dítě chodila do folklorního souboru a jako studentka zpívala s bluegrassovou kapelou Sem tam, s níž v roce 1983 získala interpretační portu.

O rok dřív si ji vyhlédl Žalman a nabídl jí místo v původně příležitostném Spolu, folkovém triu, které tvořili ještě s Antonínem Hlaváčem z Nezmarů. Byla v něm víc než rovnocennou partnerkou svým slavnějším kolegům a bez jejího hlasu si písničky „Žalmana a spol.“ z osmdesátých let lze těžko představit. Její působení ve Spolu po osmi letech ukončilo až těhotenství. Po něm se na 12 let zabydlela v Nezmarech. Od Nezmarů zamířila na sólovou dráhu. To už měla na kontě 4 sólové LP desky, a jednu EP desku.

Pavlína Jíšová spolupracovala s mnoha s muzikanty a interprety české, nejen folkové scény. Své kapely jí „zapůjčili“ Robert Křesťan i Michal Tučný. Z těch kurioznějších lze jmenovat Pavla Bobka, s nímž natočila duet, a Marii Rottrovou, pro niž napsala několik písní.Její skladby zpívá Věra Martinová, jedna se objevila na posledním albu Spirituál kvintetu.

Dobrou zprávou pro všechny příznivce folku je, že se ukazuje, že Pavlína Jíšová před 20 lety dala světu zdatnou nástupkyni, a duety Pavlíny a Adély jsou stejně hodnotné, jako ty Pavlíniny se Šárkou Benetkovou v Nezmarech. Jedna jejich písnička se dokonce jmenuje Matka a dcera. Není snadné poznat jen podle hlasu, která je která. Zpívají i Žalmanovu klasiku: „Já neumírám s modrou planetou”.

Můžeme se těšit na příjemný večer ve společnosti Pavlíny Jíšové a přátel, na hudební výkony a písničky. Zkrátka nepřijdou ani ctitelé ženské krásy.Tři půvabné ženy na podiu to není málo, navíc Adéla Lounková nafotila jako modelka kalendář pro hotel Morris. Za jednu vstupenku tak bude co poslouchat i na co koukat.

Jiří Navrátil