Sledovat filmový příběh na velkém plátně v prostředí přírodního amfiteátru má své nepopiratelné kouzlo. Takový zážitek si mohou dopřávat návštěvníci letního kina v Žatci už celých šedesát let. Nová promítací sezona začala ve čtvrtek 18. června večer.

Žatecké letní kino bylo založeno v roce 1955 zásluhou party nadšenců původně jako přírodní divadlo, s následným rozšířením na letní kino. Tehdy bylo zvykem pořádat různá estrádní vystoupení v městském parku, což ale nezůstávalo bez následků na tamní přírodě. Milovníci parku byli názoru, že by pro tyto příležitosti bylo vhodnější samostatné přírodní divadlo. Protože nic takového zdaleka nepatřilo mezi investiční priority tehdejší radnice, bylo nutné si pomoci vlastními prostředky. Vytvořila se přípravná komise, která po úvaze vybrala nevyužitý prostor zahrady náležející k secesní vile u dnes již bývalých papíren. Díky tomu máme dnes letní kino téměř ve středu města.

Budovali dobrovolníci i vojáci

Tehdy se našlo dost rukou pro dobrovolné a bezplatné přiložení k dílu, včetně i vojáků žatecké posádky. Finančně vypomohly i podniky z města. A tak 1. máj roku 1955 už mohli lidé v Žatci slavit v novém přírodním divadle. Brzy poté se podařilo přesvědčit ředitele tehdejšího Krajského podniku pro film, koncerty a estrády k souhlasu s rozšířením přírodního divadla na přírodní kino.

V poslední době prošlo žatecké letní kino rozsáhlou rekonstrukcí. Pokrok nezastavíš, a tak po době celuloidové nastala doba digitální. Celuloidové promítačky nahradila digitální technologie. Přechod si vyžádal kompletní opravu projekční plochy, ta dostala i novou střechu, která se při rekonstrukci prodloužila nad hlediště. V hledišti přibylo pracoviště zvukařů, po stranách jeviště byly vybudovány zastřešené přípravny pro účinkující. Celému areálu se dostává i pravidelné péče. To zahrnuje pravidelnou údržbu, např. úklid, sekání trávy, opravu laviček apod.

Žatecké letní kino paradoxně až v posledních letech naplňuje stále více své původní poslání přírodního divadla. Probíhají v něm hudební festivaly, šampionát mažoretek, dny s armádou, sportovní dny školáků. Loni tam měla poprvé své místo i jedna ze scén žatecké Dočesné.

Další plány

Kapacita areálu je 1 800 míst k sezení a 1000 míst k stání. Celý areál je bezbariérový, k dispozici jsou vyhrazena místa pro vozíčkáře. Uvnitř areálu lze zakoupit občerstvení, venku je dostatek míst na parkování pro auta návštěvníků. Základní funkce a činnost „letňáku" ale stále samozřejmě spočívá ve filmových představeních. Promítají se tu filmové premiéry, starší snímky i tzv. art filmy, vždy od června do srpna. Po technických úpravách lze promítat za každého počasí.

Městské divadlo Žatec má s areálem ještě další smělé plány. Například zastřešení poslední části laviček, kompletní regeneraci celého travnatého povrchu, spojenou s výsadbou nových dřevin po obvodu areálu.

Počítá se i s rekonstrukcí oplocení a rozšířením sociálního zařízení. Vstupenky na představení by lidé mohli časem kupovat v nové zděné pokladně. Secesní historická vila mezi plátnem a parkovištěm u Lidlu by se po rekonstrukci mohla při kulturních pořadech využít jako zázemí pro účinkující.

Karel Fiala