Pro Žatec premiéra, pro Louny už tradiční akce. V jednom městě LiterTúra, ve druhém Noc literatury. Milovníky literatury čeká v regionu bohatý květen.

V Lounech připravují již šestý ročník oblíbené Lounské LiteraTúry. Veřejná čtení tam probíhají na netradičních místech. V minulém ročníku osobnosti četly na zajímavých dvorcích a zákoutích, letos jsou v plánu tajemné sklepy a sklepení.

Akce, která během let získala na popularitě, se bude konat v Lounech 19. května od 18.30 hodin. Sraz je v tamní knihovně.

Veselý prvomájový průvod v Kryrech
Kryry opět chystají recesistický průvod a tři dny plné zábavy

Ještě dříve se dočkají milovníci strhujících příběhů, tragédií i komedií, poezie, dobrodružství, krimi a dalších knih v Žatci. Tam si ale akce spojená s literaturou odbude premiéru.

Poprvé v Žatci 10. května proběhne Noc literatury. Chystá se do historického středu města. „Zájemci budou moci od 18 do 20.30 hodin obcházet celkem čtyři místa, na nichž osobnosti města z oblasti kultury či vzdělávání budou číst vybrané úryvky z nových děl současných evropských autorů,“ zve Ota Blail, jeden ze spolupořadatelů akce.

Petra Janů
Podbořanské slavnosti budou lákat na Noskovou, Lauru či Janů

Číst se má v Muzeu Homolupulů, v obřadní síni žatecké radnice, v knihovně, a také v centru Budík na Hošťálkově náměstí. Tam proběhne také noční „třešnička na dortu“. „Od půl deváté proběhne v klubu Budík závěrečné scénické čtení v podání žateckého divadelního souboru Opera,“ lákají na první ročník celorepublikové akce Noc literatury v Žatci organizátoři.

„Nenechte si ujít tuto výjimečnou literární událost, kterou vnímáme především jako impuls pro vznik obdobných akcí již v režii žateckých občanů,“ dodal Ota Blail.