Od pátku 9. března do neděle bude Vrchlického divadlo v Lounech hostit již osmý ročník soutěžní a postupové přehlídky amatérských divadelních souborů Lounské divadlení. Spolu s Děčínskou bránou je jednou ze dvou krajských postupových přehlídek amatérského činoherního a hudebního divadla Ústeckého kraje.

Během třídenního programu se pětičlenné porotě a publiku představí pět inscenačních týmů a nesoutěžně hostující soubor Divadlo Navenek Kadaň, který před závěrečným slavnostním oceněním nejlepších inscenací a výkonů sehraje jako poctu Václavu Havlovi jeho Vernisáž.

Neodmyslitelnou součástí Lounského divadelní jsou rozborové semináře s odbornou porotou.

A na na koho se letos můžeme těšit? DS KLAS Klášterec nad Ohří přiveze tentokrát hru mladičkých autorů z brněnské JAMU Královny, která je tragikomickým příběhem tří žen různých generací. Začínáme v obvyklém čase v pátek v 17 hodin. I večerní představení od 20.00 se ponese v ženském duchu a královny vystřídá Osm žen v podání Divadýlka na dlani z Mladé Boleslavi. Hra o mrtvém muži a osmi ženách v domě odříznutém od světa sněhovou kalamitou zvýší napětí pátečního večera.

K sobotnímu obědu nám v 11.00 naservíruje DS Scéna Libochovice Salcburský guláš - hru o minulosti, která nás může spojovat, ale zároveň není dobré odkrývat její temná zákoutí. Sobotní 15. hodina bude patřit Hynkovu hravému divadlu Litoměřice a jejich hořce komickému pohledu do života jedné francouzské rodiny s názvem Rodinný průvan. A co si uvaříme k večeři? TMA - divadlo Terezín podává v sobotu ve 20.00 blbce, tedy francouzskou komedii Blbec k večeři.

V neděli již budeme s napětím očekávat, kdo si vyslouží největší přízeň diváků a poroty. V 11 hodin po představení Vernisáž budou výsledky vyhlášeny.

Přehlídku pořádá Vrchlického divadlo v Lounech ve spolupráci s Rádobydivadlem Klapý.

Zajímavé jsou i doprovodné akce v Galerii města Loun, která se nachází v objektu Vrchlického divadla. GAML je v rámci Lounského divadlení otevřen mimořádně v sobotu od 10 do 20 hodin a ve 14 a v 19 hodin máte jedinečnou možnost komentované prohlídky výstavy lounské sochařky a grafičky Moniky Immrové se samotnou autorkou.

Milena Nečesaná