V muzeu v Lounech začala výstava baleného cukru. Ukáže i šestnáctikilovou homoli, kterou vyrobili jako poslední v cukrovaru v Modřanech, a balené cukry z více než devadesátitisícové sbírky Miloslavy Žďárské z Prahy. Výstava, která potrvá do 5. srpna, představí i historii výroby cukru a cukrovarnictví na Lounsku.

Sběratelka vlastně ani přesně neví, kolik kusů baleného cukru má. „Dopočítala jsem se 96 000 kusů a to jsem jich do revoluce měla jen 1000. Na první burze v Hamburku, kam jsem vyjela, jsem jich ale dostala další tisícovku, takže se má sbírka hned zdvojnásobila," vysvětlila Žďárská. První cukry jí známí přiváželi z cest, dnes tvoří většinu sbírky cukry ze zahraničí.

Největším exponátem výstavy je šestnáctikilová homole z cukrovaru v Modřanech. „Říkám jí pohrobek, neboť je poslední, již tam vyrobili," dodala Žďárská u vitríny, kde kromě šestnáctikilového obra stojí i desítky dalších cukrových homolek.

Výstava ukazuje balené cukry různých druhů a tvarů počínaje klasickými krabicemi kostkového cukru, které lze vidět v obchodech, přes balené kostky a pytlíčky cukru po sběratelské, výtvarně zajímavé série třeba s motivy obrazů Vincenta van Gogha nebo Pabla Picassa.

Sběratelé cukru mají svůj klub

Podle Žďárské si nechávají cukry na zakázku vyrábět i sami sběratelé a pak si je vyměňují. Ona sama si nechala například udělat osmidílnou sérii s motivem místa výroby první kostky cukru v Dačicích. Jen v Česku se podle sběratelky zabývá sbíráním baleného cukru kolem 200 lidí, mají dokonce svůj klub.

Na několika panelech přináší výstava také zajímavá fakta o historii výroby cukru z cukrové řepy. Například její obsah v kořeni řepy objevili už v roce 1605, první cukr z ní vyrobili v tehdejším Prusku v roce 1747.

Vanda Králová/ČTK