Páteční odpoledne 17. srpna bylo na Mírovém náměstí v Lounech poněkud rozpačité. Začínal tam další ročník celoměstských slavností pod názvem Letní lounské vábení. Příchozí zvědavě obhlíželi zboží a občerstvení v několika připravených stáncích a čekali, s čím že se kdo předvede. Už první kapely, které vystoupily na hlavní hudební scéně právě na Mírovém náměstí, se ale dočkaly upřímného potlesku. Krátce po setmění vlili víc života do žil divákům alespoň oblíbení Support Lesbiens. Ještě předtím však byl na programu lampionový průvod, pompézní ohňostroj a další atrakce.

Jako dobrá myšlenka se ukázalo vybudování vedlejší hudební scény, takzvaně alternativní. Pořadatelé ji umístili do prostoru mezi lounskou radnici a sousední Galerii B. Rejta. Tam se hrálo v sobotu a o fanoušky kapely rozhodně nouzi neměly. Jednalo se v drtivé většině o mládež. Jednak proto, že tomu částečně nahrávala zvolená programová skladba, jednak i pro absolutní absenci laviček či čehokoliv, na co by se dalo kultivovaně posadit. Mládež si však poradila i s tím a během chvíle si posedala po celé ploše před pódiem přímo na dlažbu.

Na alternativní scéně nebylo v sobotu k večeru a v noci téměř k hnutí, posluchači nadšeně skandovali, tančili a někteří dokonce provolávali interpretům slávu. Plno bylo i u hlavní scény. Především při vystoupení slovenských No Name. Hudebníci prokázali skutečné nadšení a značnou dávku profesionality, za což jim patří obdiv. Většina diváků totiž přes veškerou snahu zpěváka zapojit je do dění předevedla, že zavděčit se nebo dokonce roztančit publikum v Lounech je téměř nadlidský úkol.

Při Vábení je otevřen i pivovar

Letní vábení je plné novinek, od řeky poletí balón

Letní lounské vábení nabídne řadu zajímavých akcí