Schöneck znamená v doslovném překladu „krásný kout“. A jazyky v zeměpisném názvosloví nelžou. Německé městečko s malebnými domky, hezkou přírodou v okolí a nádherným výhledem z hřebene Krušných hor je opravdu pěkným místem. Kdo ho navštíví, obrázek si zapamatuje na celý život.

Vše o soutěži Miss zlatého moku 2009 se dozvíte ZDE

Tento týden se tam na tři dny nastěhovalo deset krásných dívek, které budou na počátku září soutěžit v žateckém divadle v tradičním klání o titul Miss zlatého moku. Pořadatelé jim pro závěrečné soustředění vybrali hotel IFA Schöneck, sportovní a rekreační komplex, kde dívky nacvičovaly svá vystoupení pro závěrečný program finálového večera soutěže. Po náročných dnech děvčata také nabírala síly například v bazénu, posilovně či při večerní diskotéce.

„A že se diskotéka pořádně vydařila. Pěkně jsme to roztočili až do čtyř do rána,“ směje se Petra Berkyová z Mostu, jedna z účastnic soutěže.

„Jsem moc rád, že si štáb soutěže vybral ke svému programu právě náš hotel. Byla to pro nás velká pocta. Před pěti lety jsme tu měli ubytované také dívky od nás z Německa, které bojovaly o titul nejprestižnější soutěže Miss Deutschland, ale musím říci, že s vašimi děvčaty a realizačním týmem této české soutěže byla mnohem větší legrace,“ řekl mi Randolf Kunert, který v zastoupení ředitele hotelu IFA pečoval o všechny účastníky z Čech po celou dobu jejich pobytu.

Oficiální stránky soutěže najdete ZDE

„Nehnul se od nás na krok, všechno zařídil, splnil nám každé přání, každou potřebu, vše, co nám viděl na očích,“ pochválil režisér finálového večera Jiří Kopřiva.

„To byla samozřejmost, je to přece naše práce. A měli jsme o motivaci víc – mít v hotelu takové krásné dívky, na to bych si hodně rychle zvykl, to by se mi líbilo klidně třeba každý měsíc,“ smál se Randolf Kunert.

Mezitím dívky hlaholí ve velkém hotelovém bazénu. Je středa dopoledne, poslední den jejich soustředění; podle předem daného programu soutěže jsou nyní připraveny pro novináře – zejména fotografování a natáčení v atraktivním prostředí bazénu.

Všechno musí bý tip ťop!

„Jedeme, jedeme, holky! Usmívat se! Plavat z jeskyně jedna po druhé, rychle za sebou! Ještě rychleji! Nemám k dispozici dvouhodinový záběr!“ diriguje je jeden z televizních kameramanů. Do toho šplouchá voda z tobogánu a rámusí umělé mořské vlny. Někteří fotografové nestačí uhýbat před tříští rozstříknutých vodních kapek.

Po vodních radovánkách následuje krátký odpočinek, převléknutí a po něm tiskovka a závěrečný oběd. V restauraci pracují i číšníci z Čech. To proto, aby se všichni návštěvníci a hosté z České republiky, kteří do hotelu přijedou, cítili co nejlépe a neměli problémy s komunikací, pokud neovládají němčinu. Ostatně například z Kraslic je to sem jen 15 kilometrů – tedy co by kamenem dohodil.

„Bydlím právě v Kraslicích a každý den dojíždím. Ale jsou tu i číšníci třeba z Klatov či Plzně. Baví mě to, je to nová zkušenost a zajímavá práce,“ řekl mi číšník Petr Turanský, který obsluhoval účastníky soutěže společně se dvěma kolegyněmi z Německa.

Vezměte si aspoň pivo, vždyť je to soutěž Miss zlatého moku!

K obědu se podávají dva plátky masa – vepřové a telecí – zalité smetanovou omáčkou. K tomu jsou bramboráčky a zeleninová obloha. Pak už se většina novinářů zvedá a míří zpět do Čech. Je třeba poslat fotky, aby mohly vyjít hned druhý den v novinách, už jim volají jejich netrpěliví šéfredaktoři. „Vezměte si ještě aspoň lahev piva s sebou, když už musíte řídit a nemůžete si ho dát teď,“ volá ředitel soutěže Petr Šimáček. „Vždyť je to soutěž Miss zlatého moku,“ směje se.

Názvu soutěže ostatně učinily zadost i samy dívky a další účastníci soustředění. Během tří dnů společně vypili třicetilitrový sud piva. „To by jim šlo dobře; tak teď uvidíme, jak se komu povede v září ve finále v Žatci,“ říká s úsměvem Petr Šimáček.

„Jsme opravdu rádi, že jste k nám jako zástupci Deníku z Čech přijeli,“ loučí se s námi Randolf Kunert. Hodinu po nás se vracejí domů i dívky, pro něž přijel ze Žatce autobus. Příště je přiveze za týden na Dočesnou, kde budou vystupovat, a pak na očekávaný finálový večer.