Slavná hra ověnčená světovými úspěchy a provázená plamennými diskuzemi se opět vydává do měst České republiky. Jedním z nich bude 14. listopadu také Žatec. V Kulturním sále Moskva představí hru Intimní divadlo Dáši Bláhové, které ho ve složení Dáša Bláhová, Míša Sajlerová, Anna Polívková nebo Jitka Asterová hraje již od roku 2002. Vstupenky jsou k dostání v CK Jarotour na náměstí Svobody v Žatci.

Na začátku byl problém s názvem

„Ze začátku měli lidé trochu problém s názvem hry. Postupně se to však prolomilo, diváci se přestali bát a dnes za sebou máme tisíce představení," popisuje Dáša Bláhová rozjezd hry, ze které se od jejího vzniku stal celosvětový fenomén.

Mnozí považují Monology vagíny za skandální. Co je však tak šokujícího na vztahu k vlastnímu tělu? Slavná novinářka a aktivistka Gloria Steinem začíná svou předmluvu ke knižní verzi hry slovy: „Pocházím z generace tam dole." Pro kterou generaci však tohle neplatí? Je správné, že se v době nadužívané nahoty a všudypřítomných sexuálních narážek v médiích stydíme popsat své tělo a vyjádřit se k běžným procesům, které s ním souvisí?

Někteří lidé chodí opakovaně

„Několikrát se nám stalo, že to někdo v publiku prostě nedal a odešel. Ale v drtivé většině případů máme úplně opačné reakce. Chodí za námi nadšení lidé a sdílejí s námi své zkušenosti. To představení totiž není nijak útočné. Používáme laskavý humor, který umí podat i vážné věci působivě. Hra je postavená na vyprávění příběhů. Je na každém, co si z toho vezme a jak si to srovná s vlastní zkušeností. Nedávno za mnou přišla paní s tím, že byla na představení už počtvrté. Postupně s sebou vodí kamarády - hlavně tedy mužské," popisuje své zkušenosti Dáša Bláhová. Za čtrnáct let od premiéry se reakce návštěvníků pozvolna proměňují. „Řekla bych, že chodí o něco starší publikum než na začátku. Určitě chodí víc mužů. Často se ale stane, že je název napoprvé vyděsí. Zato ženy chodí víckrát. Mnohdy s sebou berou někoho blízkého, chtějí, aby to s nimi dotyčný zažil," doplňuje Bláhová.

Monology vagíny jsou především emotivní výpovědí o vztahu k sobě samé. Pojednávají o tabu, ukazují přirozené děje, ale i traumatické zážitky, prozrazují, co máme společné a co nás rozděluje v těch nejintimnějších situacích. Hru by měla vidět každá žena, která má odvahu překročit pokrytecké mlčení o vlastním těle. Ale vyhýbat by se jí neměli ani muži, je velmi pravděpodobné, že konečně pochopí mnoho věcí. A k tomu se výborně pobaví.

Miliony na charitu a obdiv ve světě

„Podmanivá rapsodie ženské podstaty… Eve Ensler dosáhla něčeho mimořádného." Tak se o slavné hře Monology vagíny a její autorce vyjádřil deník Chicago Tribune.

Podobně obdivné komentáře zazněly od vzniku hry v roce 1996 z New York Times, Los Angeles Times, ale hra si našla své publikum po celém světě, dokonce i v arabském Bejrútu. Vznikla televizní verze pro HBO a autorka získala americkou divadelní cenu Tony. Eve Ensler později založila nadaci V-Day, která bojuje proti násilí na ženách.

Díky hře se podařilo na tyto bohulibé praktiky vydělat už přes sto milionů dolarů.

Petra Kejklíčková