Eliška Balzerová alias Bety Čeňková, Josef Abrhám jako Blažej nebo jeho filmový syn Ondřej Brousek. Ti všichni přijeli ve úterý 16. září večer do žateckého digitálního kina „operovat“.

Účast na předpremiéře kultovního seriálu Nemocnice na kraji města, jehož první díl nové řady mohli diváci v Žatci s předstihem vidět, byla opravdu hvězdná. Kromě hlavních představitelů přijelo nové osudy představit do tamního divadla i několik vedlejších postav a tvůrců.

Atmosféra v divadle byla už od otevření vstupních dveří napjatá, všichni byli zvědaví, jak bude nová Nemocnice vypadat. „Jaké to asi bude? Myslím, že už to nemůže být takové jako se starým Sovou nebo Štrosmajerem,“ byla plná očekávání před slavnostním promítáním například Milena Černá.

Další návštěvníci naopak tvůrcům nových třinácti pokračování oblíbených hrdinů v čele s režisérem Viktorem Polesným a scénáristkou Lucií Konášovou věřili. „Uvidíme, čekám od toho hodně. Jména na plátně jsou ale zárukou kvality,“ byli přesvědčeni optimističtěji naladění diváci.

A nelitovali. Na začátek promítání pilotního dílu seriálu byla připravena beseda a autogramiáda s herci i tvůrci. Hlavní slovo si vzali docela samozřejmě „ortopedi“ Eliška Balzerová a Josef Abrhám. „Žatec je úžasně fotogenické město a nedivím se, že sem filmaři pořád jezdí. Město má v seriálu velkou roli a zvládlo ji výborně. Žatec hraje opravdu moc hezky,“ pochválila město chmele a piva představitelka doktorky a nyní už také primářky Čeňkové.

Právě díky zapůjčení množství exteriérů a interiérů byli tvůrci ochotni uspořádat v Žatci předpremiéru seriálu, žatečtí diváci jej tak mohli vidět jako jedni z prvních. Filmaři ve městě natáčeli několik týdnů, ve snímku hraje i množství komparzistů.

Dvakrát na chmelu

Hvězdy vzpomínaly během autogramiády na Žatec i z jiného pohledu. „Byl jsem tu na chmelu, dokonce dvakrát,“ pochlubil se Josef Abrhám, jehož na předpremiéru doprovodila i jeho žena Libuše Šafránková. „A musím se přidat, Žatec je nádherný,“ podpořil kolegyni. A samotné promítání? Žatec je v prvním díle hodně vidět a opravdu mu to sluší. Seriál je vyprávěn moderně, ale Nemocnice nic neztratila ze svého půvabu. Diváci se mohou těšit na pokračování osudů starých hrdinů, ale i na zbrusu nové dějové linky.

Několik desítek minut v sále rychle uběhlo a sálem se často nesl smích, který střídaly nostalgické povzdechy. Většině diváků v sále bylo líto, že už promítání končí.

Někteří přehodnotili své původní mínění. „Nejsem zklamaná. Líbilo se mi to, je to krásně provázané s předchozími díly, určitě se budu dívat dále,“ byla konečným výsledkem překvapená Milena Černá.

Premiérové díly legendy mezi českými televizními seriály Nemocnice na kraji města – Nové osudy uvede Česká televize už příští pátek – 26. září od 20 hodin. Nové osudy naváží na opakování původních řad Nemocnice na kraji města.

Úvodních třináct dílů i dalších sedm, které následovaly po velkém úspěchu seriálu z prostředí ortopedie, vznikly na pracovním stole scénáristy mnoha známých sérií Jaroslava Dietla. Režie se v roce 1977 ujal Jaroslav Dudek.

V roce 2003 byla natočeno pokračování – Nemocnice na kraji města po dvaceti letech. Opět třináct dílů vytvořil tentokrát ale Petr Zikmund, režisérskou taktovku převzal Hynek Bočan.